Baklawa

Baklawa
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
5
Średnia 3 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna typ 500 (krupczatka)  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Baklawa
  1. 1. Szklankę migdałów moczymy w wodzie, obieramy, mielimy i mieszamy z cukrem pudrem oraz roztopionym masłem (100g).
    Szklankę migdałów moczymy w wodzie, obieramy, mielimy i mieszamy z cukrem pudrem oraz roztopionym masłem (100g).
  2. 2. Mąkę łączymy z solą i dwiema łyżkami masła (60g).
  3. 3. Z tak przygotowanej masy zagniatamy ciasto, stopniowo dodając wodę i jajo.
  4. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 jednakowych części, które następnie wałkujemy jak najcieniej.
  5. 5. Do wysmarowanej masłem formy wykładamy 5 placków (jeden na drugim), każdy posmarowany masłem.
  6. 6. Następnie nakładamy na nie farsz migdałowy i przykrywamy kolejnymi dwoma plackami posmarowanymi masłem.
  7. 7. Na nie nakładamy kolejną warstwę farszu i pozostałe, posmarowane masłem placki.
  8. 8. Ciasto kroimy w romby, przybieramy pozostałą ilością migdałów i polewamy masłem.
  9. 9. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  10. 10. Na końcu ciasto polewamy miodem.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd383065 ERYTHROMYCIN
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.811