Irlandzkie ciasto na Boże Narodzenie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rodzynki  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Migdał  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Irlandzka Whiskey  g  x  kcal =  kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Marcepan  g  x   kcal =  kcal
Polewa biała  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Irlandzkie ciasto na Boże Narodzenie
  1. 1. * 2 szklanki suszonych porzeczek ¼
  2. 2.  * 2 szklanki rodzynek
  3. 3.  * 1 szklanka rodzynek ciemnego
  4. 4.  * ¼ szklanki kandyzowanych wiśni
  5. 5.  * ¼ szklanki kandyzowanej skórki owoców
  6. 6.  * ⅔ szklanki migdałów, posiekane
  7. 7.  * 1 cytryna (sok i skórka startej skórki z jego)
  8. 8.  * 1 ½ łyżeczki ziela angielskiego
  9. 9.  ½ łyżeczki gałki muszkatołowej *, boisko
  10. 10.  * 1 szklanka irlandzkiej whisky (stosowane w ½ szklanki kwot; może zastąpić ½ szklanki mocnej herbaty)
  11. 11.  * 2 laski masła o temperaturze pokojowej
  12. 12.  * 1 szklanka mocno zapakowane brązowego cukru
  13. 13.  * 5 jaj
  14. 14.  * 2 szklanki mąki
  15. 15.  * Marcepan (masą z migdałów)
  16. 16.  * Oblodzenia White (zakupione)
  17. 17.  * Gałązki Holly (opcjonalnie dekoracji)
  18. 18. 
  19. 19. Dzień przed pieczeniem mieszamy owoce, skórki kandyzowane, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami, posiekanymi migdałami i 1/2 szklanki whiskey.
  20. 20. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 140°C.
  21. 21. Smarujemy masłem okrągłą tortownicę i wykładamy ja pergaminem.
  22. 22. W dużej misce mieszamy masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
  23. 23. Dodajemy stopniowo jajka i mąkę, na przemian.
  24. 24. Mieszamy z pozostałą mąką i namoczonymi owocami.
  25. 25. Przelewamy masę do tortownicy i pieczemy około 2 godziny. W trakcie pieczenia możemy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki.
  26. 26. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie - około 30 minut.
  27. 27. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach i skrapiamy pozostałą whiskey.
  28. 28. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu na kilka tygodni.
  29. 29. Ciasto przygotowuje się na około 3 tygodnie przed świętami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.703