Irlandzkie ciasto na Boże Narodzenie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rodzynki  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Migdał  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Irlandzka Whiskey  g  x  kcal =  kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Marcepan  g  x   kcal =  kcal
Polewa biała  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Irlandzkie ciasto na Boże Narodzenie
  1. 1. * 2 szklanki suszonych porzeczek ¼
  2. 2.  * 2 szklanki rodzynek
  3. 3.  * 1 szklanka rodzynek ciemnego
  4. 4.  * ¼ szklanki kandyzowanych wiśni
  5. 5.  * ¼ szklanki kandyzowanej skórki owoców
  6. 6.  * ⅔ szklanki migdałów, posiekane
  7. 7.  * 1 cytryna (sok i skórka startej skórki z jego)
  8. 8.  * 1 ½ łyżeczki ziela angielskiego
  9. 9.  ½ łyżeczki gałki muszkatołowej *, boisko
  10. 10.  * 1 szklanka irlandzkiej whisky (stosowane w ½ szklanki kwot; może zastąpić ½ szklanki mocnej herbaty)
  11. 11.  * 2 laski masła o temperaturze pokojowej
  12. 12.  * 1 szklanka mocno zapakowane brązowego cukru
  13. 13.  * 5 jaj
  14. 14.  * 2 szklanki mąki
  15. 15.  * Marcepan (masą z migdałów)
  16. 16.  * Oblodzenia White (zakupione)
  17. 17.  * Gałązki Holly (opcjonalnie dekoracji)
  18. 18. 
  19. 19. Dzień przed pieczeniem mieszamy owoce, skórki kandyzowane, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami, posiekanymi migdałami i 1/2 szklanki whiskey.
  20. 20. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 140°C.
  21. 21. Smarujemy masłem okrągłą tortownicę i wykładamy ja pergaminem.
  22. 22. W dużej misce mieszamy masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
  23. 23. Dodajemy stopniowo jajka i mąkę, na przemian.
  24. 24. Mieszamy z pozostałą mąką i namoczonymi owocami.
  25. 25. Przelewamy masę do tortownicy i pieczemy około 2 godziny. W trakcie pieczenia możemy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki.
  26. 26. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie - około 30 minut.
  27. 27. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach i skrapiamy pozostałą whiskey.
  28. 28. Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu na kilka tygodni.
  29. 29. Ciasto przygotowuje się na około 3 tygodnie przed świętami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.925