Bliny z sosem makowym

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mak niebieski  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Olej słonecznikowy  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bliny z sosem makowym
  1. 1. Przygotowujemy rozczyn: szklankę mleka podgrzewamy do około 40ºC, dodajemy drożdże, połowę mąki i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
  2. 2. Po tym czasie dodajemy cukier, żółtko, sól, olej, resztę mąki i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. 3. Gdy masa zwiększy swoją objętość wyrabiamy ją i pozostawiamy na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy, dzielimy na kawałki i pieczemy w temperaturze 200ºC do zarumienienia.
  4. 4. W międzyczasie przygotowujemy sos: umyty mak zalewamy wodą i gotujemy. Następnie mak odsączamy i ucieramy z 4 łyżkami cukru i gorącym mlekiem (0,25 szklanki).
  5. 5. Bliny podajemy z makowym sosem.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Podwieczorek Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia Mazowsza i Kurpiów
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
W tm roku barwiłam jaja ugotowane na twardo i włożone do ciepłego barwnika na całą noc, ...
dzień dobry gdzie ja mogę kupić herbatę Zielona herbata z miętą saga proszę mi napisać
upieczone, pokrojone, zjedzone :-) pychotka
wh0cd912132 cheapest propecia sildenafil best price
wh0cd761379 homepage prozac no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.621