Bliny pszenno-gryczane

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka gryczana  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 500 (krupczatka)  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bliny pszenno-gryczane
  1. 1. Szklankę mleka podgrzewamy w małym rondelku do około 40ºC, dodajemy do niej drożdże, 0,75 szklanki mąki gryczanej i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. 2. Rozczyn przykrywamy i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. 3. Dodajemy cukier, żółtka, sól, roztopione masło oraz pozostałą mąkę gryczaną i pszenną.
  4. 4. Całość dokładnie mieszamy, dolewamy pozostałe ciepłe mleko i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  5. 5. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  6. 6. Ciasto przekładamy do formy (nakładamy łyżką okrągłe porcje, wyrównujemy brzegi) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 30 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia rosyjska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Przyrządzanie ragout ~ Marcin Fryzjer
Ja ze względu na unikanie białej smierci (sól, mąka, cukier) robię najczęściej ragout ...
pięknie ! wszystko wyszło idealnie !
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.713