Bliny pszenno-gryczane

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka gryczana  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 500 (krupczatka)  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bliny pszenno-gryczane
  1. 1. Szklankę mleka podgrzewamy w małym rondelku do około 40ºC, dodajemy do niej drożdże, 0,75 szklanki mąki gryczanej i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. 2. Rozczyn przykrywamy i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. 3. Dodajemy cukier, żółtka, sól, roztopione masło oraz pozostałą mąkę gryczaną i pszenną.
  4. 4. Całość dokładnie mieszamy, dolewamy pozostałe ciepłe mleko i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  5. 5. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  6. 6. Ciasto przekładamy do formy (nakładamy łyżką okrągłe porcje, wyrównujemy brzegi) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 30 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia rosyjska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.789