Bigos staropolski

Bigos staropolski
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wieprzowina  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Śliwki suszone  g  x   kcal =  kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Kapusta kiszona  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bigos staropolski
  1. 1. Kapustę siekamy, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy 40 minut.
    Kapustę siekamy, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy 40 minut.
  2. 2. Oczyszczone i umyte grzyby, namaczamy w zimnej wodzie, a kiedy zmiękną gotujemy je. Następnie grzyby studzimy i kroimy w paski.
  3. 3. Do kapusty dodajemy powstały w trakcie gotowania grzybów wywar, a same grzyby oraz pokrojone w kostkę mięso (wedle uznania również skrawki kiełbasy lub szynki) doprawiamy zielem angielskim, listkiem laurowym i pieprzem. Całość gotujemy około godziny.
  4. 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podduszamy na nim drobno posiekaną cebulę razem z wcześniej namoczonymi śliwkami. Dodajemy ją do kapusty.
  5. 5. Bigos gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Doprawiamy solą.
  6. 6. Pod koniec wlewamy wino, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: grzyby warzywa wieprzowina
Metody przygotowania: Duszenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd675280 Purchase Sildenafil recommended reading
wh0cd273229 buy yasmin Albuterol Online metformin er
wh0cd249469 Buy Inderal dutasteride
wh0cd162269 hydrochlorothiazide 12.5 buy strattera buy stromectol online buy cafergot online cheap ...
wh0cd566558 albuterol inhaler no prescription albuterol inhaler lipitor adalat without ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.778