Bigos staropolski

Bigos staropolski
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wieprzowina  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Śliwki suszone  g  x   kcal =  kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Kapusta kiszona  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bigos staropolski
  1. 1. Kapustę siekamy, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy 40 minut.
    Kapustę siekamy, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy 40 minut.
  2. 2. Oczyszczone i umyte grzyby, namaczamy w zimnej wodzie, a kiedy zmiękną gotujemy je. Następnie grzyby studzimy i kroimy w paski.
  3. 3. Do kapusty dodajemy powstały w trakcie gotowania grzybów wywar, a same grzyby oraz pokrojone w kostkę mięso (wedle uznania również skrawki kiełbasy lub szynki) doprawiamy zielem angielskim, listkiem laurowym i pieprzem. Całość gotujemy około godziny.
  4. 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podduszamy na nim drobno posiekaną cebulę razem z wcześniej namoczonymi śliwkami. Dodajemy ją do kapusty.
  5. 5. Bigos gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Doprawiamy solą.
  6. 6. Pod koniec wlewamy wino, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: grzyby warzywa wieprzowina
Metody przygotowania: Duszenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.116