Chleb żytnio-pszenny

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka żytnia  g  x  kcal = 0 kcal
Czarnuszka siewna  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko zsiadłe  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb żytnio-pszenny
  1. 1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie.
  2. 2. Mieszamy oba gatunki mąki. Połowę mieszanki wsypujemy do dzieży.
  3. 3. Dodajemy rozpuszczone drożdże, kwaśne mleko i mieszamy, aby powstał rzadki zaczyn.
  4. 4. Odstawiamy na 1 dzień.
  5. 5. Do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki i sól.
  6. 6. Rozrzedzamy ciasto wodą lub serwatką i wyrabiamy około 10 minut.
  7. 7. Dodajemy czarnuszkę, nakrywamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowej wielkości bochenki.
  9. 9. Wkładamy do form starannie obsypanych mąką i postawiamy do wyrośnięcia.
  10. 10. Chleby pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze200°C.
  11. 11. Przed wyjęciem smarujemy każdy bochenek zimną wodą i jeszcze na chwilę wkładamy ciasto do piekarnika.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.854