Zapiekanka z dzika i ziemniaków

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Mięso z dzika  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal =  kcal
Tymianek  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zapiekanka z dzika i ziemniaków
  1. 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. 2. Po odlaniu odparowujemy je.
  3. 3. Gorące ziemniaki dobrze zagniatamy, dodajemy połowę roztopionego masła i startą gałkę muszkatołową.
  4. 4. Porcjami wlewamy mleko i dalej ugniatamy, aby otrzymać klasyczne puree.
  5. 5. Cebulę obieramy, opłukujemy, kroimy w drobną kostkę i lekko zrumieniamy na łyżce masła.
  6. 6. Ugotowane mięso mielimy, dodajemy zrumienioną cebulę z masłem, tymianek, rodzynki, pieprz i sól. Całość dusimy przez około 5 minut, nie przerywając mieszania.
  7. 7. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a na dnie kładziemy warstwę ziemniaków (40dkg), na niej układamy warstwę mięsa i przykrywamy pozostałymi ziemniakami.
  8. 8. Powierzchnię zapiekanki wyrównujemy i posypujemy wiórkami masła.
  9. 9. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do około 200°C piekarnika na około 30 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: dziczyzna ziemniaki
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd35759 cephalexin 500 buy bentyl nexium prescription
wh0cd974696 buy elimite online clomid albuterol hfa inhaler sildenafil buy proscar online buy ...
wh0cd505223 HCTZ buy cymbalta erythromycin
wh0cd385461 exelon luvox hoodia max plus alesse sinemet
wh0cd182709 seroquel citalopram sildenafil misoprostol online buy innopran elocon
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.812