Zupa fasolowa po litewsku

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Woda  g  x  kcal =  kcal
Fasola biała  g  x  kcal = 0 kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Boczek wędzony  g  x   kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Chleb żytni razowy  g  x   kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zupa fasolowa po litewsku
  1. 1. Opłukaną fasolę zalewamy przegotowaną, zimną wodą i pozostawiamy na noc.
  2. 2. Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła.
  3. 3. Grzyby myjemy w ciepłej wodzie i namaczamy, aby zmiękły.
  4. 4. Cebulę obieramy z łupin, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
  5. 5. Wędzony boczek kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cebulę i podsmażamy.
  6. 6. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i opłukujemy. Następnie je kroimy: ziemniaki w kostkę, a marchew w plasterki.
  7. 7. Do gotującej się, miękkiej już fasoli dodajemy ziemniaki, grzyby, marchew i boczek z cebulą oraz listek laurowy. Gotujemy razem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. 8. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia litewska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.709