Zupa fasolowa po litewsku

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Woda  g  x  kcal =  kcal
Fasola biała  g  x  kcal = 0 kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Boczek wędzony  g  x   kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Chleb żytni razowy  g  x   kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zupa fasolowa po litewsku
  1. 1. Opłukaną fasolę zalewamy przegotowaną, zimną wodą i pozostawiamy na noc.
  2. 2. Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła.
  3. 3. Grzyby myjemy w ciepłej wodzie i namaczamy, aby zmiękły.
  4. 4. Cebulę obieramy z łupin, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
  5. 5. Wędzony boczek kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cebulę i podsmażamy.
  6. 6. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i opłukujemy. Następnie je kroimy: ziemniaki w kostkę, a marchew w plasterki.
  7. 7. Do gotującej się, miękkiej już fasoli dodajemy ziemniaki, grzyby, marchew i boczek z cebulą oraz listek laurowy. Gotujemy razem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem.
  8. 8. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojony w kostkę chleb. Gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia litewska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd424990 prednisolone by mail
wh0cd588071 allopurinol diclofenac gel 3 resource retin-a atenolol tenormin prednisolone
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.854