Gęś pieczona z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.25
4
Średnia 4.25 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rozmaryn  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Jabłko winne  g  x  kcal = 0 kcal
Gęś  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Gęś pieczona z jabłkami
  1. 1. Gęś dokładnie myjemy.
    Gęś dokładnie myjemy.
  2. 2. W środku i na zewnątrz nacieramy ją solą, majerankiem i rozmarynem, a następnie wstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. 3. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wkładamy do wnętrza gęsi.
  4. 4. Starannie zaszywamy otwór przez który faszerowaliśmy gęś.
  5. 5. Pieczemy gęś w piekarniku nagrzanym do 220°C, a kiedy się zrumieni zmniejszamy temperaturę do 180° C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 2 godziny. W tym czasie kilka razy polewamy pieczeń wytopionym sosem.
  6. 6. Miękką gęś kroimy na części, kładziemy na talerzu i obkładamy jabłkami. Całość dekorujemy pietruszką.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: drób
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.569