Bułeczki z makiem

Bułeczki z makiem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Mak niebieski  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułeczki z makiem
  1. 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy połowę mąki.
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy połowę mąki.
  2. 2. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.
  3. 3. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie i zacznie lekko opadać, dodajemy cukier, sól, jajko, pozostałą mąkę oraz margarynę.
  4. 4. Wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji, tak aby odklejało się od rąk.
  5. 5. Ponownie odstawiamy ciasto do ciepłego miejsca na około 2 godziny.
  6. 6. Ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i dzielimy je na kawałki, po około 30 dkg każdy.
  7. 7. Z każdego kawałka formujemy bułeczki i posypujemy je makiem.
  8. 8. Przekładamy je na natłuszczoną olejem blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 30 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.993