Pita

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pita
  1. 1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy około 0,5 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy.
  2. 2. Odstawiamy drożdże na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
  3. 3. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody i szczyptę soli.
  4. 4. Dokładnie wyrabiamy.
  5. 5. Dodajemy 2 łyżki oliwy i nadal wyrabiamy. W miarę potrzeby podlewamy letnią wodą, aby ciasto nie było zbyt twarde, powinno natomiast mieć małe pęcherzyki i być lśniące.
  6. 6. Powierzchnię smarujemy oliwą, a następnie przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  7. 7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy przez kilka minut.
  8. 8. Dzielimy ciasto na niewielkie części, mieszczące się w garści.
  9. 9. Lekko rozwałkowujemy każdy z kawałków ciasta na placki o grubości 1-2cm, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
  10. 10. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C i podgrzewany w nim natłuszczoną blachę do pieczenia.
  11. 11. Na gorącej blasze układamy wyrośnięte kawałki ciasta, ich powierzchnie smarujemy wodą.
  12. 12. Pieczemy pity przez 7-13 minut.
  13. 13. 
  14. 14. Przygotowane pity możemy nadziewać dowolnym farszem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.036