Pita

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 450 (tortowa)  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pita
  1. 1. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy około 0,5 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy.
  2. 2. Odstawiamy drożdże na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
  3. 3. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody i szczyptę soli.
  4. 4. Dokładnie wyrabiamy.
  5. 5. Dodajemy 2 łyżki oliwy i nadal wyrabiamy. W miarę potrzeby podlewamy letnią wodą, aby ciasto nie było zbyt twarde, powinno natomiast mieć małe pęcherzyki i być lśniące.
  6. 6. Powierzchnię smarujemy oliwą, a następnie przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  7. 7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i ponownie zagniatamy przez kilka minut.
  8. 8. Dzielimy ciasto na niewielkie części, mieszczące się w garści.
  9. 9. Lekko rozwałkowujemy każdy z kawałków ciasta na placki o grubości 1-2cm, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
  10. 10. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C i podgrzewany w nim natłuszczoną blachę do pieczenia.
  11. 11. Na gorącej blasze układamy wyrośnięte kawałki ciasta, ich powierzchnie smarujemy wodą.
  12. 12. Pieczemy pity przez 7-13 minut.
  13. 13. 
  14. 14. Przygotowane pity możemy nadziewać dowolnym farszem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd501390 sildenafil yasmin revia furosemide prednisolone
wh0cd868763 medrol pak
wh0cd252342 trental lamisil digoxin alesse birth control trandate 100mg lithium website
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.569