Zając pieczony

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.67
3
Średnia 4.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Comber z zająca  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zając pieczony
  1. 1. Comber razem z tylnymi skokami czyścimy. Zdejmujemy białą twardą błonę okrywającą zajęczą tuszę.
  2. 2. Ocet i wodę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.
  3. 3. Przestudzoną marynatą zalewamy zająca ułożonego w emaliowym naczyniu.
  4. 4. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Podczas marynowania mięso często obracamy.
  5. 5. Pokrojoną w paski słoninę posypujemy solą i pieprzem.
  6. 6. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nakłuwamy wzdłuż kręgosłupa ostrym nożem. W otwory wkładamy paski słoniny.
  7. 7. Zająca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem.
  8. 8. 
  9. 9. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć i przyrumienić mięso.
  10. 10. Śmietanę mieszamy z mąką i polewamy nią kilkakrotnie comber, doprowadzając sos do wrzenia.
  11. 11. Za pomocą nożyc do drobiu kroimy zająca na porcje i układamy na półmisku, zachowując pierwotny kształt tuszy.
  12. 12. Mięso można podawać z zasmażanymi buraczkami i z ziemniakami.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd619714 stromectol nexium triamterene-hctz 37.5-25 mg tb buy tetracycline where to buy ...
wh0cd3301 xalatan periactin amoxicillin 875 yasmin asacol 400 mg abana diclofenac nolvadex
to pisal jakis analfabeta - i do tego kulinarny? mieso jest chude bo tluszcz skapuje? i zwiazki ...
wh0cd452417 provera drug colchicine online ZOVIRAX
wh0cd216055 order lipitor order erythromycin
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.637