Zając pieczony

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.67
3
Średnia 4.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Comber z zająca  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zając pieczony
  1. 1. Comber razem z tylnymi skokami czyścimy. Zdejmujemy białą twardą błonę okrywającą zajęczą tuszę.
  2. 2. Ocet i wodę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.
  3. 3. Przestudzoną marynatą zalewamy zająca ułożonego w emaliowym naczyniu.
  4. 4. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Podczas marynowania mięso często obracamy.
  5. 5. Pokrojoną w paski słoninę posypujemy solą i pieprzem.
  6. 6. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i nakłuwamy wzdłuż kręgosłupa ostrym nożem. W otwory wkładamy paski słoniny.
  7. 7. Zająca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem.
  8. 8. 
  9. 9. Pod koniec pieczenia folię należy zdjąć i przyrumienić mięso.
  10. 10. Śmietanę mieszamy z mąką i polewamy nią kilkakrotnie comber, doprowadzając sos do wrzenia.
  11. 11. Za pomocą nożyc do drobiu kroimy zająca na porcje i układamy na półmisku, zachowując pierwotny kształt tuszy.
  12. 12. Mięso można podawać z zasmażanymi buraczkami i z ziemniakami.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
wh0cd836120 Zoloft buy tenormin
wh0cd414797 buy furosemide doxycycline buy abilify propecia wellbutrin citalopram buy allopurinol ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.972