Oryginalne Chili con carne

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Karkówka wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidory w zalewie  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Chilli w proszku  g  x  kcal =  kcal
Tymianek  g  x  kcal =  kcal
Mąka kukurydziana  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Fasola czerwona z puszki  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Jalapeno  g  x  kcal =  kcal
Chili Chipotle  g  x  kcal =  kcal
Sok z limonki  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Oryginalne Chili con carne
  1. 1. W małej misce mieszamy chili w proszku, chipotle, kminek, oregano, tymianek, kolendrę.
  2. 2. Do ziół dodajemy niewielką ilość wody, tak aby zmieszane przyprawy utworzyły pastę.
  3. 3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na średnim ogniu aż będzie kruchy.
  4. 4. Zdejmujemy boczek z patelni i układamy go na papierowej serwetce.
  5. 5. Ostudzony boczek kruszymy na mniejsze kawałki.
  6. 6. Kroimy wołowinę w niedużą kostkę.
  7. 7. Na 1 łyżce tłuszczu pozostałego ze smażenia bekonu podsmażamy wołowinę, tak aby zbrązowiała.
  8. 8. Zmniejszamy płomień, solimy wołowinę i dusimy kilkanaście minut.
  9. 9. Na niewielkiej ilości tłuszczu wytopionego z boczku smażymy cebulę.
  10. 10. Dodajemy czosnek i jalapeno i podsmażoamy około 1 minutę. Dodajemy chili i smażymy jeszcze 2 minuty.
  11. 11. Do dużego garnka o grubym dnie wrzucamy mieszankę chili i cebuli, wołowinę, boczek i całe pomidory.
  12. 12. Wlewamy wodę, dodajemy sok z limonki i cukier.
  13. 13. Gotujemy chili na średnim ogniu, do momentu aż zawrze. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywka i dusimy. Po 1 1/2 godziny, odkrywamy i gotujemy jeszcze pół godziny.
  14. 14. Mieszamy mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody, dodajemy do chili i mieszamy
  15. 15. Przyprawiamy sola i cukrem.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia meksykańska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: wołowina
Metody przygotowania: Duszenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.087