Oryginalne Chili con carne

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Karkówka wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidory w zalewie  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Chilli w proszku  g  x  kcal =  kcal
Tymianek  g  x  kcal =  kcal
Mąka kukurydziana  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Fasola czerwona z puszki  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Jalapeno  g  x  kcal =  kcal
Chili Chipotle  g  x  kcal =  kcal
Sok z limonki  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Oryginalne Chili con carne
  1. 1. W małej misce mieszamy chili w proszku, chipotle, kminek, oregano, tymianek, kolendrę.
  2. 2. Do ziół dodajemy niewielką ilość wody, tak aby zmieszane przyprawy utworzyły pastę.
  3. 3. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na średnim ogniu aż będzie kruchy.
  4. 4. Zdejmujemy boczek z patelni i układamy go na papierowej serwetce.
  5. 5. Ostudzony boczek kruszymy na mniejsze kawałki.
  6. 6. Kroimy wołowinę w niedużą kostkę.
  7. 7. Na 1 łyżce tłuszczu pozostałego ze smażenia bekonu podsmażamy wołowinę, tak aby zbrązowiała.
  8. 8. Zmniejszamy płomień, solimy wołowinę i dusimy kilkanaście minut.
  9. 9. Na niewielkiej ilości tłuszczu wytopionego z boczku smażymy cebulę.
  10. 10. Dodajemy czosnek i jalapeno i podsmażoamy około 1 minutę. Dodajemy chili i smażymy jeszcze 2 minuty.
  11. 11. Do dużego garnka o grubym dnie wrzucamy mieszankę chili i cebuli, wołowinę, boczek i całe pomidory.
  12. 12. Wlewamy wodę, dodajemy sok z limonki i cukier.
  13. 13. Gotujemy chili na średnim ogniu, do momentu aż zawrze. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywka i dusimy. Po 1 1/2 godziny, odkrywamy i gotujemy jeszcze pół godziny.
  14. 14. Mieszamy mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody, dodajemy do chili i mieszamy
  15. 15. Przyprawiamy sola i cukrem.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia meksykańska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: wołowina
Metody przygotowania: Duszenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.129