Słonina wędzona

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.2
5
Średnia 3.2 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Słonina wędzona
  1. 1. Kroimy słoninę w prostokąty o długości około 30cm i szerokości 15cm.
  2. 2. W każdym kawałku robimy otwór na nitkę.
  3. 3. Tak przygotowane kawałki słoniny układamy w misce i zalewamy zalewą wykonaną z :wody, pieprzu czarnego,ziela angielskiego,liścia laurowego i soli.
  4. 4. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
  5. 5. Po tym czasie słonina powinna być gotowa. Jeśli uznamy, że nie jest jeszcze odpowiednio przyprawiona, możemy ponownie ją osolić i pozostawić na tydzień.
  6. 6. Gotową słoninę odsączamy z soli i obmywamy w ciepłej wodzie.
  7. 7. Każdy kawałek zawieszamy na nitce i pozostawiamy do ocieknięcia i osuszenia na 12-24 godziny.
  8. 8. Słoninę wędzimy w wędzarni przez 2-3 dni najpierw dymem zimnym a następnie gorącym aż do uzyskania brązowej barwy.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.326