Słonina wędzona

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.33
3
Średnia 3.33 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Słonina wędzona
  1. 1. Kroimy słoninę w prostokąty o długości około 30cm i szerokości 15cm.
  2. 2. W każdym kawałku robimy otwór na nitkę.
  3. 3. Tak przygotowane kawałki słoniny układamy w misce i zalewamy zalewą wykonaną z :wody, pieprzu czarnego,ziela angielskiego,liścia laurowego i soli.
  4. 4. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
  5. 5. Po tym czasie słonina powinna być gotowa. Jeśli uznamy, że nie jest jeszcze odpowiednio przyprawiona, możemy ponownie ją osolić i pozostawić na tydzień.
  6. 6. Gotową słoninę odsączamy z soli i obmywamy w ciepłej wodzie.
  7. 7. Każdy kawałek zawieszamy na nitce i pozostawiamy do ocieknięcia i osuszenia na 12-24 godziny.
  8. 8. Słoninę wędzimy w wędzarni przez 2-3 dni najpierw dymem zimnym a następnie gorącym aż do uzyskania brązowej barwy.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.117