Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
3
Średnia 4 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Porzeczki czarne  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Dżem z czarnej porzeczki
  1. 1. Dojrzałe i świeże porzeczki oczyszczamy z ogonków i okwiatu.
    Dojrzałe i świeże porzeczki oczyszczamy z ogonków i okwiatu.
  2. 2. Połowę owoców gotujemy w garnku z niewielką ilością wody, by nie przywierały zbytnio do dna.
  3. 3. Gorące owoce przecieramy przez sito do garnka.
  4. 4. Przetartą masę odparowujemy i dodajemy do niej cukier.
  5. 5. Ciągle mieszając masę ponownie gotujemy.
  6. 6. Do masy dodajemy resztę porzeczek, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
  7. 7. Tak przygotowany dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry.
  8. 8. Ostudzony dżem przechowujemy w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Łatwe
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: owoce
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.7