Ozór wędzony z przyprawami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ozór wołowy  g  x  kcal =  kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Rozmaryn  g  x  kcal =  kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ozór wędzony z przyprawami
  1. 1. Oczyszczony uprzednio ozór gęsto nadziewamy słoniną.
  2. 2. Dodajemy roztłuczonych ziaren pieprzu oraz szczyptę saletry, majeranku, rozmarynu i bazylii.
  3. 3. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin, po czym dokładnie nacieramy solą. Pozostawiamy aż puści sok.
  4. 4. Ozór wkładamy w środkowe jelito wołowe i solimy.
  5. 5. Następnie wkładamy go do glinianego naczynia. nakrywamy deską, którą obciążamy kamieniem i odstawiamy na 7 dni.
  6. 6. Po tygodniu ozór obracamy i sprawdzamy ile puścił soku. Jeżeli będzie go za mało, ponownie solimy i pozostawiamy na tydzień.
  7. 7. Po upływie tygodnia ozór wyjmujemy, obsuszamy na powietrzu przez 2 dni.
  8. 8. Na koniec wędzimy 4 dni w zimnym dymie z jałowca.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wołowina
Metody przygotowania: Wędzone
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.702