Ozór wędzony z przyprawami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ozór wołowy  g  x  kcal =  kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Rozmaryn  g  x  kcal =  kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ozór wędzony z przyprawami
  1. 1. Oczyszczony uprzednio ozór gęsto nadziewamy słoniną.
  2. 2. Dodajemy roztłuczonych ziaren pieprzu oraz szczyptę saletry, majeranku, rozmarynu i bazylii.
  3. 3. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka godzin, po czym dokładnie nacieramy solą. Pozostawiamy aż puści sok.
  4. 4. Ozór wkładamy w środkowe jelito wołowe i solimy.
  5. 5. Następnie wkładamy go do glinianego naczynia. nakrywamy deską, którą obciążamy kamieniem i odstawiamy na 7 dni.
  6. 6. Po tygodniu ozór obracamy i sprawdzamy ile puścił soku. Jeżeli będzie go za mało, ponownie solimy i pozostawiamy na tydzień.
  7. 7. Po upływie tygodnia ozór wyjmujemy, obsuszamy na powietrzu przez 2 dni.
  8. 8. Na koniec wędzimy 4 dni w zimnym dymie z jałowca.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wołowina
Metody przygotowania: Wędzone
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Sernix ~ Gość
wh0cd19530 amoxil 875 mg for more info diclofenac asacol citalopram for anxiety and stress ...
wh0cd664572 buy tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.129