Ciabatta

Ciabatta
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
5
Średnia 3 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciabatta
  1. 1. Przygotowujemy rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.
    Przygotowujemy rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.
  2. 2. Mąkę (350g) przesiewamy przez sito do miski, a następnie wlewamy do niej przygotowany rozczyn.
  3. 3. Dokładnie mieszamy, powinno powstać gęste ciasto.
  4. 4. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 5 minut, dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. 5. Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.
  6. 6. Po upływie tego czasu pozostałe drożdże mieszamy z 400ml wody i dodajemy wcześniej przygotowane ciasto.
  7. 7. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy mleko, ponownie mieszamy.
  8. 8. Dodajemy resztę mąki i dalej wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
  9. 9. Dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto.
  10. 10. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  11. 11. Dzielimy ciasto na 4 równe części, przekładamy je na blachę posypaną mąką.
  12. 12. Moczymy dłonie w wodzie i z przygotowanych porcji ciasta formujemy płaskie bochenki.
  13. 13. Powierzchnię ciasta posypujemy mąką, po czym znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  14. 14. Wstawiamy blachę z bochenkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 30 minut.
  15. 15. Po wyjęciu z piekarnika ciabatty powinny mieć złocistobrązowy kolor.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.371