Ciabatta

Ciabatta
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
5
Średnia 3 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciabatta
  1. 1. Przygotowujemy rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.
    Przygotowujemy rozczyn z 5g drożdży i 200ml wody.
  2. 2. Mąkę (350g) przesiewamy przez sito do miski, a następnie wlewamy do niej przygotowany rozczyn.
  3. 3. Dokładnie mieszamy, powinno powstać gęste ciasto.
  4. 4. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 5 minut, dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. 5. Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.
  6. 6. Po upływie tego czasu pozostałe drożdże mieszamy z 400ml wody i dodajemy wcześniej przygotowane ciasto.
  7. 7. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy mleko, ponownie mieszamy.
  8. 8. Dodajemy resztę mąki i dalej wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
  9. 9. Dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto.
  10. 10. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  11. 11. Dzielimy ciasto na 4 równe części, przekładamy je na blachę posypaną mąką.
  12. 12. Moczymy dłonie w wodzie i z przygotowanych porcji ciasta formujemy płaskie bochenki.
  13. 13. Powierzchnię ciasta posypujemy mąką, po czym znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  14. 14. Wstawiamy blachę z bochenkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy przez 30 minut.
  15. 15. Po wyjęciu z piekarnika ciabatty powinny mieć złocistobrązowy kolor.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.219