Chleb razowy

Chleb razowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.92
12
Średnia 2.92 / 5 (12 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal = 0 kcal
Otręby  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Kiełki lnu  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb razowy
  1. 1. Mąkę (20 dkg), sól i pieprz przesiewamy przez sitko. Na środku przesianej mąki robimy wgłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Na koniec wlewamy ciepłą wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
    Mąkę (20 dkg), sól i pieprz przesiewamy przez sitko. Na środku przesianej mąki robimy wgłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Na koniec wlewamy ciepłą wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
  2. 2. Do posypania chleba odkładamy 2 łyżki nasion słonecznika.
  3. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy i wkładamy do wysmarowanej masłem oraz posypanej otrębami formy. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy nasionami. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
  4. 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy około 40 min. w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu chleba nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
wh0cd164509 nolvadex amoxicillin 1 gram elocon cream .1 doxylin abilify phenergan medication
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.708