Chleb razowy

Chleb razowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.92
12
Średnia 2.92 / 5 (12 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Kolendra  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal = 0 kcal
Otręby  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Kiełki lnu  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb razowy
  1. 1. Mąkę (20 dkg), sól i pieprz przesiewamy przez sitko. Na środku przesianej mąki robimy wgłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Na koniec wlewamy ciepłą wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
    Mąkę (20 dkg), sól i pieprz przesiewamy przez sitko. Na środku przesianej mąki robimy wgłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i wsypujemy cukier. Na koniec wlewamy ciepłą wodę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy resztę mąki i pozostałe składniki.
  2. 2. Do posypania chleba odkładamy 2 łyżki nasion słonecznika.
  3. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy i wkładamy do wysmarowanej masłem oraz posypanej otrębami formy. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy nasionami. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
  4. 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy około 40 min. w temperaturze 200ºC. Po upieczeniu chleba nie wyjmujemy od razu z piekarnika. Uchylamy drzwiczki i czekamy aż wystygnie.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:3.997