Chleb pszenny

Chleb pszenny
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
6
Średnia 4 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb pszenny
  1. 1. Do dużej miski wkładamy masło, mąkę z solą, drożdże i cukier. Dodajemy mleko i wodę, po czym ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką.
    Do dużej miski wkładamy masło, mąkę z solą, drożdże i cukier. Dodajemy mleko i wodę, po czym ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką.
  2. 2. Po wyrobieniu przekładamy je z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy i formujemy bochenek. Wykładamy je na blachę posypaną mąką. Ponownie przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. 4. Wyrośnięte ciasto nacinamy kilka razy, posypujemy mąką, wkładamy do nagrzanego do 230°C piekarnika i pieczemy przez około 15 min. Chleb po wyjęciu z piekarnika powinien być wyrośnięty i brązowy.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
W tm roku barwiłam jaja ugotowane na twardo i włożone do ciepłego barwnika na całą noc, ...
dzień dobry gdzie ja mogę kupić herbatę Zielona herbata z miętą saga proszę mi napisać
upieczone, pokrojone, zjedzone :-) pychotka
wh0cd912132 cheapest propecia sildenafil best price
wh0cd761379 homepage prozac no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.658