Bułka wrocławska

Bułka wrocławska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.67
3
Średnia 2.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Olej słonecznikowy  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułka wrocławska
  1. 1. Drożdże posypujemy dwiema łyżeczkami cukru i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy.
    Drożdże posypujemy dwiema łyżeczkami cukru i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy.
  2. 2. Do miski dodajemy mąkę, na środku robimy nieduże wgłębienie, do którego wlewamy drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto przez około 15 min. Jeśli będziemy zagniatać mikserem to zajmie to nam około 7 min.
  3. 3. Wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy kulkę i delikatnie smarujemy ją olejem.
  4. 4. Kulkę z powrotem przekładamy do miski i przykrywamy folią. Całość odstawiamy na około 1,5 godziny.
  5. 5. Po upływie 1,5 godziny wyjmujemy ciasto, lekko spłaszczamy i dzielimy na 2 części. Z każdej części formułujemy podłużną bułkę.
  6. 6. Bułki układamy w formach wyłożonych papierem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
  7. 7. Po upływie tego czasu wstawiamy formy z ciastem do piekarnika nagrzanego do 230°C.
  8. 8. Wcześniej na dno piekarnika wsypujemy 1/2 lub 1 szklankę lodu.
  9. 9. Kiedy kostki się roztopią nacinamy bułki nożem i wodą smarujemy powierzchnię bułek. Bułki pieczemy w temperaturze 230°C około 30 min.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd294750 Buy Buspar Online
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.723