Bułka pszenna

Bułka pszenna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
4
Średnia 3.5 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułka pszenna
  1. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
    Drożdże rozcieramy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
  2. 2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i sól. Wyrabiamy w mące nieduży dołek, do którego wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, jedno jajko, sklarowane masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatamy ciasto.
  3. 3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, po czym odcinamy nieduże kawałki i formujemy okrągłe bułeczki.
  5. 5. Gotowe bułki układamy w około 6cm odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  6. 6. Smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem.
  7. 7. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd673040 cytotec avodart propecia nexium valtrex proventil inhaler for sale buy propecia
wh0cd750037 furosemide atarax for eczema this site order lasix with no prescription arimidex where ...
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.569