Bułka pszenna

Bułka pszenna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
4
Średnia 3.5 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułka pszenna
  1. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
    Drożdże rozcieramy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
  2. 2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę i sól. Wyrabiamy w mące nieduży dołek, do którego wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, jedno jajko, sklarowane masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatamy ciasto.
  3. 3. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, po czym odcinamy nieduże kawałki i formujemy okrągłe bułeczki.
  5. 5. Gotowe bułki układamy w około 6cm odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  6. 6. Smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem.
  7. 7. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.584