Chleb razowy na miodzie

Chleb razowy na miodzie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
6
Średnia 3 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb razowy na miodzie
  1. 1. Wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy ze 150ml wody.
    Wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy ze 150ml wody.
  2. 2. Przygotowany zakwas przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby.
  3. 3. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy mąką.
  4. 4. Przygotowany zaczyn odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. 5. Mieszamy mąkę żytnią z mąką pszenną i dodajemy sól.
  6. 6. Wlewamy zakwas, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo wlewamy 370 ml wody rozmieszanej z miodem.
  7. 7. Wyrabiamy przez około 3-5 minut, mieszając łyżką na gładkie ciasto.
  8. 8. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  9. 9. Blaszkę smarujemy oliwą i zasypujemy mąką.
  10. 10. Ciasto wykładamy na blachę, zwilżamy wodą i wygładzamy.
  11. 11. Pozostawiamy na około 30 min. do wyrośnięcia.
  12. 12. Przed wstawieniem do piekarnika ponownie smarujemy ciasto wodą.
  13. 13. W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność.
  14. 14. Chleb pieczemy w temp. 200°C ok. 50-60 min.
  15. 15. Kilka minut przed końcem pieczenia smarujemy chleb wodą.
  16. 16. Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z formy, odwracamy go, spodem do góry, w ten sposób wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.515