Chleb razowy na miodzie

Chleb razowy na miodzie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
6
Średnia 3 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb razowy na miodzie
  1. 1. Wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy ze 150ml wody.
    Wsypujemy 2 garści mąki żytniej razowej do naczynia i mieszamy ze 150ml wody.
  2. 2. Przygotowany zakwas przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 doby.
  3. 3. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy mąką.
  4. 4. Przygotowany zaczyn odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.
  5. 5. Mieszamy mąkę żytnią z mąką pszenną i dodajemy sól.
  6. 6. Wlewamy zakwas, wyrośnięte drożdże, a następnie stopniowo wlewamy 370 ml wody rozmieszanej z miodem.
  7. 7. Wyrabiamy przez około 3-5 minut, mieszając łyżką na gładkie ciasto.
  8. 8. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  9. 9. Blaszkę smarujemy oliwą i zasypujemy mąką.
  10. 10. Ciasto wykładamy na blachę, zwilżamy wodą i wygładzamy.
  11. 11. Pozostawiamy na około 30 min. do wyrośnięcia.
  12. 12. Przed wstawieniem do piekarnika ponownie smarujemy ciasto wodą.
  13. 13. W trakcie nagrzewania się piekarnika, wkładamy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą, która parując zapewni odpowiednią wilgotność.
  14. 14. Chleb pieczemy w temp. 200°C ok. 50-60 min.
  15. 15. Kilka minut przed końcem pieczenia smarujemy chleb wodą.
  16. 16. Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z formy, odwracamy go, spodem do góry, w ten sposób wkładamy do piekarnika na około 10 min.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd457836 avodart is albenza over the counter buy doxycycline 100mg bupropion levaquin avodart ...
wh0cd423873 buy levothyroxine amitriptyline without a prescription
wh0cd32027 RETIN A MICRO
wh0cd481456 additional info price of celebrex
wh0cd240401 continue suhagra
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.576