Zakwas chlebowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zakwas chlebowy
  1. 1. W dużym słoiku mieszamy 0,5 szklanki mąki z 0,5 szklanki wody. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  2. 2. Następnego dnia dodajemy 0,25 szklanki mąki i 0,25 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  3. 3. W kolejnym dniu czynność powtarzamy.
  4. 4. Czwartego dnia dosypujemy 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i jeszcze raz odstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. 5. Piątego, ostatniego dnia fermentacji zakwasu, dodajemy niewielką ilość mąki oraz wody (około 0,25 szklanki), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użycia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Nie wymagające gotowania
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.437