Zakwas chlebowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zakwas chlebowy
  1. 1. W dużym słoiku mieszamy 0,5 szklanki mąki z 0,5 szklanki wody. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  2. 2. Następnego dnia dodajemy 0,25 szklanki mąki i 0,25 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  3. 3. W kolejnym dniu czynność powtarzamy.
  4. 4. Czwartego dnia dosypujemy 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i jeszcze raz odstawiamy w ciepłe miejsce.
  5. 5. Piątego, ostatniego dnia fermentacji zakwasu, dodajemy niewielką ilość mąki oraz wody (około 0,25 szklanki), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użycia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Nie wymagające gotowania
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd583422 price of clindamycin buspirone pill buy colchicine buy zoloft cheap
wh0cd811524 buy anafranil online Buy Triamterene
wh0cd591094 buy cafergot toradol pills
wh0cd342046 tetracycline prednisone drug diclofenac cymbalta canada buy betapace as explained here
wh0cd840136 vermox buy celebrex phenergan lowest prices
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.433