Węgorz wędzony

Węgorz wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
13
Średnia 3 / 5 (13 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Węgorz  g  x  kcal =  kcal
Jałowiec  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Węgorz wędzony
  1. 1. Gruboziarnistą solą nacieramy skórę węgorza.
    Gruboziarnistą solą nacieramy skórę węgorza.
  2. 2. Spłukujemy kilka razy wodą, tak żeby pozbyć się śluzu.
  3. 3. Rybę patroszymy i dokładnie wypłukujemy z krwi.
  4. 4. Tak przygotowaną rybę moczymy przez pół godziny w solance (1 szklanka soli na 5 litrów wody).
  5. 5. Odcedzamy rybę.
  6. 6. Przygotowujemy zalewę z 5 litrów wody, 4 szklanek soli, cukru, ziela angielskiego i liścia laurowego.
  7. 7. Konserwujemy węgorza w przygotowanej zalewie przez 2-4 godziny.
  8. 8. Rybę wyjmujemy z roztworu i suszymy przez kilka godzin w przewiewnym miejscu. Skórka ryby powinna zrobić się cienka i lśniąca.
  9. 9. Mocujemy węgorza na haku wędzarniczym sznurkiem lub hakiem, brzegi ryby odchylamy wstawiając w środek patyczki.
  10. 10. Osuszamy węgorza przez 30 - 40 minut w temperaturze 50°C. Płomień paleniska przez pierwsze 10 minut powinien być nieco większy.
  11. 11. Następnie wędzimy ryby w temperaturze 55-60°C przez 1-2 godziny. Na tym etapie musimy często zaglądać do ryb, żeby się za bardzo nie wytopiły.
  12. 12. Na końcu wędzimy ryby w temperaturze 60-90°C przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem wędzenia dodajemy do paleniska jałowiec. Uwędzona na gorąco ryba ma delikatne, jędrne i soczyste mięso. Skóra powinna mieć złocistą, suchą skórę.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Mistrzowskie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Marynowanie Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.543