Węgorz wędzony

Węgorz wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.27
15
Średnia 3.27 / 5 (15 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Węgorz  g  x  kcal =  kcal
Jałowiec  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Węgorz wędzony
  1. 1. Gruboziarnistą solą nacieramy skórę węgorza.
    Gruboziarnistą solą nacieramy skórę węgorza.
  2. 2. Spłukujemy kilka razy wodą, tak żeby pozbyć się śluzu.
  3. 3. Rybę patroszymy i dokładnie wypłukujemy z krwi.
  4. 4. Tak przygotowaną rybę moczymy przez pół godziny w solance (1 szklanka soli na 5 litrów wody).
  5. 5. Odcedzamy rybę.
  6. 6. Przygotowujemy zalewę z 5 litrów wody, 4 szklanek soli, cukru, ziela angielskiego i liścia laurowego.
  7. 7. Konserwujemy węgorza w przygotowanej zalewie przez 2-4 godziny.
  8. 8. Rybę wyjmujemy z roztworu i suszymy przez kilka godzin w przewiewnym miejscu. Skórka ryby powinna zrobić się cienka i lśniąca.
  9. 9. Mocujemy węgorza na haku wędzarniczym sznurkiem lub hakiem, brzegi ryby odchylamy wstawiając w środek patyczki.
  10. 10. Osuszamy węgorza przez 30 - 40 minut w temperaturze 50°C. Płomień paleniska przez pierwsze 10 minut powinien być nieco większy.
  11. 11. Następnie wędzimy ryby w temperaturze 55-60°C przez 1-2 godziny. Na tym etapie musimy często zaglądać do ryb, żeby się za bardzo nie wytopiły.
  12. 12. Na końcu wędzimy ryby w temperaturze 60-90°C przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem wędzenia dodajemy do paleniska jałowiec. Uwędzona na gorąco ryba ma delikatne, jędrne i soczyste mięso. Skóra powinna mieć złocistą, suchą skórę.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Mistrzowskie
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Marynowanie Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd501390 sildenafil yasmin revia furosemide prednisolone
wh0cd868763 medrol pak
wh0cd252342 trental lamisil digoxin alesse birth control trandate 100mg lithium website
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.608