Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
4
Średnia 4 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Zakwas żytni  g  x   kcal =  kcal
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka żytnia typ 720  g  x  kcal = 0 kcal
Otręby żytnie  g  x  kcal = 0 kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb żytni razowy
  1. 1. Około 36 godzin przed planowanym pieczeniem sporządzamy zakwas.
    Około 36 godzin przed planowanym pieczeniem sporządzamy zakwas.
  2. 2. Do zakwasu żytniego w trzech etapach dodajemy mniej więcej równe ilości mąki żytniej razowej oraz około 225 gram wody, tak by powstało zakwaszone ciasto.
  3. 3. Na 12 godzin przed rozpoczęciem pieczenia otręby moczymy w gorącej wodzie.
  4. 4. Ziarna słonecznika wyprażamy na suchej patelni.
  5. 5. Tego dnia, na który zaplanowaliśmy wypiek, mieszamy zaczyn z mąką żytnią typ 720 (chlebową), a także prażonymi ziarnami słonecznika i otrębami. Do wszystkiego dodajemy na tyle dużo letniej wody, aby powstało rzadkie ciasto. Wszystko mieszamy, jednak nie zbyt długo, jedynie do połączenia użytych składników.
  6. 6. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier brązowy, a następnie taki roztwór wlewamy do przygotowanego ciasta.
  7. 7. Formy na chleb wypełniamy ciastem do połowy, a następnie smarujemy lekko letnią wodą i odstawiamy do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość, po czym powtórnie smarujemy wierzch chleba.
  8. 8. Chleb pieczemy w temperaturze 250°C z termoobiegiem przez 15 minut po czym w 200°C pieczemy kolejne 30 minut bez termoobiegu i 180°C dopiekamy przez około 20-25 minut.
  9. 9. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki, jednak do jedzenia nadaje się on dopiero następnego dnia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.902