Chleb żytni razowy

Chleb żytni razowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
4
Średnia 4 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Zakwas żytni  g  x   kcal =  kcal
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka żytnia typ 720  g  x  kcal = 0 kcal
Otręby żytnie  g  x  kcal = 0 kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb żytni razowy
  1. 1. Około 36 godzin przed planowanym pieczeniem sporządzamy zakwas.
    Około 36 godzin przed planowanym pieczeniem sporządzamy zakwas.
  2. 2. Do zakwasu żytniego w trzech etapach dodajemy mniej więcej równe ilości mąki żytniej razowej oraz około 225 gram wody, tak by powstało zakwaszone ciasto.
  3. 3. Na 12 godzin przed rozpoczęciem pieczenia otręby moczymy w gorącej wodzie.
  4. 4. Ziarna słonecznika wyprażamy na suchej patelni.
  5. 5. Tego dnia, na który zaplanowaliśmy wypiek, mieszamy zaczyn z mąką żytnią typ 720 (chlebową), a także prażonymi ziarnami słonecznika i otrębami. Do wszystkiego dodajemy na tyle dużo letniej wody, aby powstało rzadkie ciasto. Wszystko mieszamy, jednak nie zbyt długo, jedynie do połączenia użytych składników.
  6. 6. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier brązowy, a następnie taki roztwór wlewamy do przygotowanego ciasta.
  7. 7. Formy na chleb wypełniamy ciastem do połowy, a następnie smarujemy lekko letnią wodą i odstawiamy do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość, po czym powtórnie smarujemy wierzch chleba.
  8. 8. Chleb pieczemy w temperaturze 250°C z termoobiegiem przez 15 minut po czym w 200°C pieczemy kolejne 30 minut bez termoobiegu i 180°C dopiekamy przez około 20-25 minut.
  9. 9. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki, jednak do jedzenia nadaje się on dopiero następnego dnia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 allopurinol tetracycline celebrex 200 mg proscar desyrel 50 mg
wh0cd337793 fluoxetine10mg cipro benicar diclofenac furosemide furosemide 20 mg tab trazodone
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.716