Piernik z dżemem śliwkowym

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1
1
Średnia 1 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Dżem śliwkowy  g  x   kcal =  kcal
Polewa czekoladowa  g  x   kcal =  kcal
Rodzynki korynckie  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Przyprawa do piernika  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Piernik z dżemem śliwkowym
  1. 1. Na suchą patelnię wsypujemy pół szklanki cukru i podgrzewamy aż zbrązowieje. Podczas podgrzewania cały czas mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Dodajemy wodę i mieszamy aby cukier się nie ściął, tak przygotowany karmel odstawiamy.
  2. 2. Rodzynki płuczemy, osuszamy i obtaczamy w mące.
  3. 3. Mieszamy miód z cukrem pudrem.
  4. 4. Dodajemy jaja, rozpuszczoną margarynę, mleko, karmel, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Mieszamy.
  5. 5. Dodajemy rum i wyrabiamy ciasto.
  6. 6. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
  7. 7. Przekładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180°C przez godzinę.
  8. 8. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w poprzek na 3 placki.
  9. 9. Smarujemy pierwszy placek dżemem, przykrywamy go drugim, na który również nakładamy dżem. Przykrywamy ciasto trzecim plackiem i dekorujemy polewą czekoladową.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:3.869