Ciasto drożdżowe z kruszonką

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki korynckie  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto drożdżowe z kruszonką
  1. 1. Do drożdży dodajemy pół szklanki mleka, łyżkę mąki i łyżkę cukru.
  2. 2. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3. Pozostałą część mleka gotujemy, dodajemy do niego 1/3 szklanki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. 4. Na parze ubijamy jaja z żółtkami i cukrem pudrem.
  5. 5. Dodajemy pozostałą część mąki (100g odsypujemy na przygotowanie kruszonki), rozczyn z drożdży, margarynę oraz rodzynki, skórkę z pomarańczy i orzechy.
  6. 6. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. 7. Następnie przekładamy je na natłuszczoną blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. W międzyczasie zagniatamy 100g mąki z pozostałym cukrem i masłem na kruszonkę.
  9. 9. Smarujemy wyrośnięte ciasto białkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.
  10. 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
wh0cd881164 order cytotec
wh0cd440316 abilify no rx fluoxetine online Order Elocon medrol pak
wh0cd264737 prednisolone tablets
wh0cd587259 sildenafil 50 order amoxil online bentyl plendil albenza lipitor ventolin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.701