Babka ponczowa z rumem

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Lukier do ciasta  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka ponczowa z rumem
  1. 1. Do drożdży dodajemy mleko i odrobinę cukru.
  2. 2. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. 3. Następnie dodajemy sól, żółtka, 50g cukru, mąkę oraz stopione masło (50g) i całość mieszamy.
  4. 4. Ponownie odstawiamy masę do wyrośnięcia.
  5. 5. Przed przełożeniem ciasta do natłuszczonej masłem formy, roztrzepujemy je łyżką (ciasto powinno zajmować 1/3 formy) i kolejny raz odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
  6. 6. Wstawiamy babkę do nagrzanego do 200°C piekarnika. na 40-50 minut.
  7. 7. Po upieczeniu babkę polewamy ponczem (wodę, 2 łyżki cukru i sok z cytryn zagotowujemy, a następnie studzimy i dodajemy rum) i na końcu lukrujemy.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Sernix ~ Gość
wh0cd19530 amoxil 875 mg for more info diclofenac asacol citalopram for anxiety and stress ...
wh0cd664572 buy tadacip
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.549