Ciasto francuskie

Ciasto francuskie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
2
Średnia 4 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto francuskie
  1. 1. Przygotowujemy ciasto maślane. Wysypujemy na stolnicę 10 dkg mąki i dodajemy masło. Oba składniki łączymy ze sobą, po czym powstałą masę wkładamy do lodówki.
    Przygotowujemy ciasto maślane. Wysypujemy na stolnicę 10 dkg mąki i dodajemy masło. Oba składniki łączymy ze sobą, po czym powstałą masę wkładamy do lodówki.
  2. 2. Przygotowujemy ciasto główne. Na tę samą stolnicę wysypujemy resztę mąki, wbijamy jajo, dolewamy 200 ml wody i ocet. Dokładnie zagniatamy ciasto i formujemy kształtną bryłę (najlepiej kulę). Wkładamy do lodówki.
  3. 3. Po upływie dwóch godzin wykładamy ciasto główne na stolnicę i wałkujemy aż będzie miało grubość około 1,5 cm.
  4. 4. Formujemy prostokąt. Na sam środek wykładamy ciasto maślane. Przykrywamy je rogami ciasta głównego (składamy jak kopertę) i łączymy, aby nie wypłynęło podczas następnych czynności. Całość rozwałkowujemy na prostokąt.
  5. 5. Wkładamy do lodówki na dwie godziny. Czynność powtarzamy trzy razy.
  6. 6. Rozwałkowane na około pół centymetra ciasto, dowolnie uformowane, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210ºC, nie dłużej niż 20 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.079