Czereśniówka - nalewka z czereśni

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.82
45
Średnia 3.82 / 5 (45 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Czereśnia  g  x  kcal = 0 kcal
Kardamon  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Czereśniówka - nalewka z czereśni
  1. 1. Wybieramy dojrzałe owoce czereśni. Myjemy je, osączamy i osuszamy.
  2. 2. Wrzucam owoce do dużego słoja i zalewamy spirytusem.
  3. 3. Dodajemy oczyszczona z białego włókna skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon.
  4. 4. Słoik szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około miesiąc. Co 2 dni wstrząsamy delikatnie słoikiem.
  5. 5. Po miesiącu zlewamy nalew i dodajemy sok z cytryny.
  6. 6. Nalew przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodnie miejsce.
  7. 7.  Czereśnie zasypujemy cukrem, gdy się rozpuści, zlewamy sok do słoja i wlewamy do niego nalew.
  8. 8. Po 10 dniach nalewkę przefiltrowujemy przez gazę i zlewamy do butelek.
  9. 9. Szczelnie zakręcone butelki przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu przez około 3 miesiące.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Rodzaj głównego składnika: alkohol
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.718