Czereśniówka - nalewka z czereśni

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.83
47
Średnia 3.83 / 5 (47 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Czereśnia  g  x  kcal = 0 kcal
Kardamon  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Czereśniówka - nalewka z czereśni
  1. 1. Wybieramy dojrzałe owoce czereśni. Myjemy je, osączamy i osuszamy.
  2. 2. Wrzucam owoce do dużego słoja i zalewamy spirytusem.
  3. 3. Dodajemy oczyszczona z białego włókna skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon.
  4. 4. Słoik szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około miesiąc. Co 2 dni wstrząsamy delikatnie słoikiem.
  5. 5. Po miesiącu zlewamy nalew i dodajemy sok z cytryny.
  6. 6. Nalew przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne i chłodnie miejsce.
  7. 7.  Czereśnie zasypujemy cukrem, gdy się rozpuści, zlewamy sok do słoja i wlewamy do niego nalew.
  8. 8. Po 10 dniach nalewkę przefiltrowujemy przez gazę i zlewamy do butelek.
  9. 9. Szczelnie zakręcone butelki przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu przez około 3 miesiące.
Klasyfikacja przepisu:
Stopień trudności: Średnie
Rodzaj głównego składnika: alkohol
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.569
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});