Masło tradycyjne

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Masło tradycyjne
  1. 1. Tłuste mleko wlewamy do głębokiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, aby na jego powierzchni zgęstniała śmietana .
  2. 2. Zbieramy śmietanę łyżką cedzakową i odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze ok. 14ºC.
  3. 3. Po upływie 3 dni w tej samej temperaturze energicznie ubijamy śmietanę (w jedną stronę) w maselnicy przez około pół godziny, aby oddzielić masło.
  4. 4. Gdy zaczną się formować kulki masła, wydobywamy je z maselnicy i odkładamy na bok, nie przerywając ubijania.
  5. 5. Na koniec wyrabiamy masło na zwilżonym stole, aby usunąć z niego resztki maślanki.
  6. 6. Płuczemy masło, dolewając do maselnicy zimnej wody i nadal ubijamy. Należy zmieniać wodę i powtarzać całą operację tak długo, aż popłuczyny będą całkowicie klarowne.
  7. 7. Masło rozwałkowujemy na stole lub stolnicy i posypujemy solą, po czym jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.502