Masło tradycyjne

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Masło tradycyjne
  1. 1. Tłuste mleko wlewamy do głębokiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, aby na jego powierzchni zgęstniała śmietana .
  2. 2. Zbieramy śmietanę łyżką cedzakową i odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze ok. 14ºC.
  3. 3. Po upływie 3 dni w tej samej temperaturze energicznie ubijamy śmietanę (w jedną stronę) w maselnicy przez około pół godziny, aby oddzielić masło.
  4. 4. Gdy zaczną się formować kulki masła, wydobywamy je z maselnicy i odkładamy na bok, nie przerywając ubijania.
  5. 5. Na koniec wyrabiamy masło na zwilżonym stole, aby usunąć z niego resztki maślanki.
  6. 6. Płuczemy masło, dolewając do maselnicy zimnej wody i nadal ubijamy. Należy zmieniać wodę i powtarzać całą operację tak długo, aż popłuczyny będą całkowicie klarowne.
  7. 7. Masło rozwałkowujemy na stole lub stolnicy i posypujemy solą, po czym jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.507