Boczek wędzony

Boczek wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
8
Średnia 3 / 5 (8 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal = 0 kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal = 0 kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Boczek wędzony
  1. 1. Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
    Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
  2. 2. Całość przenosimy do chłodnego pomieszczenia i pozostawiamy na 2-3 dni.
  3. 3. Kontrolujemy stan boczku raz dziennie i przekładamy kawałki mięsa z dołu na wierzch i odwrotnie.
  4. 4. Po upływie danego czasu boczek wyjmujemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Na sam koniec obsuszamy i wędzimy w dymie wędzarniczym przez 3-4 godziny. Im grubszy boczek, tym dłuższego wymaga wędzenia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.251