Boczek wędzony

Boczek wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
8
Średnia 3 / 5 (8 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal = 0 kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal = 0 kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Boczek wędzony
  1. 1. Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
    Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
  2. 2. Całość przenosimy do chłodnego pomieszczenia i pozostawiamy na 2-3 dni.
  3. 3. Kontrolujemy stan boczku raz dziennie i przekładamy kawałki mięsa z dołu na wierzch i odwrotnie.
  4. 4. Po upływie danego czasu boczek wyjmujemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Na sam koniec obsuszamy i wędzimy w dymie wędzarniczym przez 3-4 godziny. Im grubszy boczek, tym dłuższego wymaga wędzenia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.991