Boczek wędzony

Boczek wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.71
7
Średnia 2.71 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal = 0 kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal = 0 kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Boczek wędzony
  1. 1. Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
    Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
  2. 2. Całość przenosimy do chłodnego pomieszczenia i pozostawiamy na 2-3 dni.
  3. 3. Kontrolujemy stan boczku raz dziennie i przekładamy kawałki mięsa z dołu na wierzch i odwrotnie.
  4. 4. Po upływie danego czasu boczek wyjmujemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Na sam koniec obsuszamy i wędzimy w dymie wędzarniczym przez 3-4 godziny. Im grubszy boczek, tym dłuższego wymaga wędzenia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242