Boczek wędzony

Boczek wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
8
Średnia 3 / 5 (8 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal = 0 kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal = 0 kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Boczek wędzony
  1. 1. Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
    Boczek surowy dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie nacieramy go solą kuchenną i saletrą. Przygotowane plastry układamy skórą do dołu w naczyniach. Boczek posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw, przykrywamy wyparzonym talerzem, na którym umieszczamy kamień.
  2. 2. Całość przenosimy do chłodnego pomieszczenia i pozostawiamy na 2-3 dni.
  3. 3. Kontrolujemy stan boczku raz dziennie i przekładamy kawałki mięsa z dołu na wierzch i odwrotnie.
  4. 4. Po upływie danego czasu boczek wyjmujemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Na sam koniec obsuszamy i wędzimy w dymie wędzarniczym przez 3-4 godziny. Im grubszy boczek, tym dłuższego wymaga wędzenia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd729647 buy doxycycline toradol online flagyl tetracycline sildenafil
wh0cd325354 buspirone HYZAAR
wh0cd729642 buspar by mail buy rimonabant clindamycin by mail order
wh0cd675280 Purchase Sildenafil recommended reading
wh0cd273229 buy yasmin Albuterol Online metformin er
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.734