Boczek wieprzowy wędzony

Boczek wieprzowy wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1.33
3
Średnia 1.33 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Papryka w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Boczek wieprzowy wędzony
  1. 1. Wszystkie przyprawy mieszamy z solą, a następnie nacieramy nimi mięso.
    Wszystkie przyprawy mieszamy z solą, a następnie nacieramy nimi mięso.
  2. 2. Tak przygotowane zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki.
  3. 3. Następnego dnia boczek wyjmujemy, odkładamy i pozostawiamy na godzinę.
  4. 4. Wędzenie rozpoczynamy gorącym dymem o temperaturze około 60ºC. Taką temperaturę utrzymujemy do momentu aż skórka na boczku będzie miała kolor złoty. Gdy to nastąpi obniżamy temperaturę do około 40ºC i dalej wędzimy przez 4 godziny.
  5. 5. Kiedy wędzenie się zakończy boczek możemy pozostawić kilka godzin w dymie, żeby nabrał odpowiedniego aromatu (mięso wędzimy nad drewnem dębowym, dorzucając do niego od czasu do czasu gałązkę jałowca).
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Śniadanie Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
wh0cd282311 crestor tadalis sx
wh0cd227951 cheap cafergot tamoxifen Where To Buy Diflucan bentyl without rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.881