Boczek wieprzowy wędzony

Boczek wieprzowy wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1.33
3
Średnia 1.33 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Boczek wieprzowy  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Pieprz biały  g  x  kcal =  kcal
Papryka w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Boczek wieprzowy wędzony
  1. 1. Wszystkie przyprawy mieszamy z solą, a następnie nacieramy nimi mięso.
    Wszystkie przyprawy mieszamy z solą, a następnie nacieramy nimi mięso.
  2. 2. Tak przygotowane zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki.
  3. 3. Następnego dnia boczek wyjmujemy, odkładamy i pozostawiamy na godzinę.
  4. 4. Wędzenie rozpoczynamy gorącym dymem o temperaturze około 60ºC. Taką temperaturę utrzymujemy do momentu aż skórka na boczku będzie miała kolor złoty. Gdy to nastąpi obniżamy temperaturę do około 40ºC i dalej wędzimy przez 4 godziny.
  5. 5. Kiedy wędzenie się zakończy boczek możemy pozostawić kilka godzin w dymie, żeby nabrał odpowiedniego aromatu (mięso wędzimy nad drewnem dębowym, dorzucając do niego od czasu do czasu gałązkę jałowca).
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Śniadanie Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.611