Placek z jabłkami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Jabłko  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal = 0 kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Dżem morelowy  g  x   kcal =  kcal
Sok z jabłek  g  x   kcal =  kcal
Mielone migdały  g  x   kcal =  kcal
Płatki migdałowe  g  x   kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
  1. 1. Przesiewamy mąkę.
  2. 2. Dodajemy proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, miód, cukier, żółtko, jajo i masło.
  3. 3. Zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Masa z jabłek
Składniki potrzebne do wykonania Masa z jabłek
Płatki migdałowe - 2 łyżki stołowe
Sok z cytryny - 4 łyżki stołowe
  1. 1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki (Każdą ćwiartkę 2-3 razy nacinamy ukośnie po wypukłej stronie).
  2. 2. Zalewamy je sokiem jabłkowym z dodatkiem 3 łyżek soku z cytryny.
  3. 3. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy, rodzynki i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy płyn odparuje, studzimy masę.
  4. 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mielone migdały, a następnie łączymy z jabłkami i mieszamy.
Placek z jabłkami
  1. 1. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną z nich rozkładamy na spodzie natłuszczonej tortownicy i nakłuwamy widelcem.
  2. 2. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez 15 minut, a następnie studzimy.
  3. 3. Na podpieczony placek przekładamy masę jabłkową.
  4. 4. Pozostałą część ciasta dzielimy na 3 części.
  5. 5. Z jednej z nich formujemy wałek, który przyklejamy do obręczy formy, a resztę ciasta rozwałkowujemy razem na placek wielkości formy.
  6. 6. Przykrywamy masę jabłkową. Nakłuwamy widelcem.
  7. 7. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  8. 8. Pieczemy przez 45 minut, w temperaturze 200°C.
  9. 9. Dżem mieszamy z łyżką soku z cytryny, smarujemy upieczone ciasto, a dekorujemy płatkami migdałowymi.
  10. 10. Ciasto studzimy w formie.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 3-4
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe owoce
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.908