Makowiec z lukrem

Makowiec z lukrem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
6
Średnia 3.5 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Bakalie  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
  1. 1. Przesiewamy mąkę i siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę.
  2. 2. Składniki zagniatamy aż powstanie jednolita masa.
  3. 3. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Masa makowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa makowa
Miód - 5 łyżek stołowych
  1. 1. Opłukany mak gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. 2. Osączamy go na sicie i mielimy trzykrotnie.
  3. 3. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mak, kakao, cukier i miód. Mieszamy dokładnie masę i smażymy przez 10 minut, ciągle mieszając.
  4. 4. Dodajemy bakalie.
  5. 5. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy makowej.
Dodatki
Składniki potrzebne do wykonania Dodatki
Cukier - 6 łyżek stołowych
Woda - 0.75 szklanki
  1. 1. Mieszamy wodę z cukrem.
Makowiec z lukrem
  1. 1. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
  2. 2. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową. Ponownie wkładamy makowiec do piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  3. 3. Gotowe ciasto dekorujemy lukrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.637