Makowiec z lukrem

Makowiec z lukrem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
6
Średnia 3.5 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Bakalie  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
  1. 1. Przesiewamy mąkę i siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę.
  2. 2. Składniki zagniatamy aż powstanie jednolita masa.
  3. 3. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Masa makowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa makowa
Miód - 5 łyżek stołowych
  1. 1. Opłukany mak gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.
  2. 2. Osączamy go na sicie i mielimy trzykrotnie.
  3. 3. W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mak, kakao, cukier i miód. Mieszamy dokładnie masę i smażymy przez 10 minut, ciągle mieszając.
  4. 4. Dodajemy bakalie.
  5. 5. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy makowej.
Dodatki
Składniki potrzebne do wykonania Dodatki
Cukier - 6 łyżek stołowych
Woda - 0.75 szklanki
  1. 1. Mieszamy wodę z cukrem.
Makowiec z lukrem
  1. 1. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
  2. 2. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową. Ponownie wkładamy makowiec do piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  3. 3. Gotowe ciasto dekorujemy lukrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.625