Strucla z masą makową

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.5
2
Średnia 4.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Bakalie  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
  1. 1. Do przesianej mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże i przegotowane, letnie mleko. Mieszamy.
  2. 2. Do masy dodajemy żółtka i wyrabiamy przez 20 minut. Następnie dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy.
  3. 3. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Masa makowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa makowa
Masło - 1 łyżka stołowa
Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Suchy mak zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy.
  2. 2. Odcedzony mak trzykrotnie mielimy.
  3. 3. Do roztopionego masła dodajemy miód, mak, bakalie i sok z cytryny. Smażymy przez 10 minut, cały czas mieszamy. Studzimy.
  4. 4. Na koniec do masy dodajemy jaja i rum.
Strucla z masą makową
  1. 1. Ciasto rozwałkowujemy. Formujemy prostokąt. Na ciasto przekładamy masę makową. Po bokach pozostawiamy po 2 cm wolnego ciasta.
  2. 2. Ciasto ostrożnie zwijamy i przenosimy do formy wysmarowanej masłem.
  3. 3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby strucla mogła dalej rosnąć.
  4. 4. Powierzchnię ciasta nakłuwamy, by zapobiec jego pękaniu i wstawiamy do piekarnika.
  5. 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 50-60 minut. Struclę z masą makową możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
wh0cd836120 Zoloft buy tenormin
wh0cd414797 buy furosemide doxycycline buy abilify propecia wellbutrin citalopram buy allopurinol ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.391