Mazurek biszkoptowo-makowy

Mazurek biszkoptowo-makowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
8
Średnia 3.5 / 5 (8 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal =  kcal
Kawa  g  x  kcal =  kcal
Skórka pomarańczowa kandyzowana  g  x   kcal =  kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Polewa czekoladowa  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt
  1. 1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. 2. Z białek ubijamy pianę, dodając powoli cukier puder.
  3. 3. Stopniowo dodajemy żółtka, stale mieszamy.
  4. 4. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy.
  5. 5. Przekładamy na natłuszczoną blachę.
  6. 6. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Ciasto makowe
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto makowe
Kawa - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Sparzony mak mielimy 2 razy.
  2. 2. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i mak, ucieramy.
  3. 3. Dodajemy skórkę pomarańczową, cynamon, rodzynki, kawę mieloną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy.
  4. 4. Dodajemy ubitą z białek pianę i mieszamy delikatnie.
  5. 5. Blachę wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto makowe. Używamy tej samej blachy, w której piekliśmy biszkopt.
  6. 6. Pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto powinno odstawać od brzegów.
Krem
Składniki potrzebne do wykonania Krem
Cukier - 6 łyżek stołowych
  1. 1. Ubijamy na parze jaja z cukrem. Kontynuujemy ubijanie na zimno do momentu aż będą chłodne.
  2. 2. Do utartego masła dodajemy sok z cytryn.
  3. 3. Masę łączymy z ubitymi jajami i cukrem waniliowym.
Dodatki
Składniki potrzebne do wykonania Dodatki
  1. 1. Przygotowujemy polewę czekoladową.
Mazurek biszkoptowo-makowy
  1. 1. Kolejno układamy: biszkopt, część kremu, ciasto makowe, pozostałą część kremu.
    Kolejno układamy: biszkopt, część kremu, ciasto makowe, pozostałą część kremu.
  2. 2. Wierzch mazurka dekorujemy polewą czekoladową.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd327593 buy nolvadex purchase levofloxacin erythromycin antibiotic
wh0cd251716 Motilium Price Comparison rogaine
wh0cd55789 Amoxicillin Online elocon cream 0.1
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.732