Napoleonka

Napoleonka
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.15
13
Średnia 4.15 / 5 (13 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
  1. 1. Do posiekanej z masłem mąki wlewamy śmietanę. Ciasto szybko zagniatamy.
  2. 2. Stolnicę posypujemy mąką.
  3. 3. Przygotowane ciasto wałkujemy tak jak ciasto francuskie (w jedną stronę, składamy je jak kopertę i znów wałkujemy). Czynność tę powtarzamy 3 razy.
  4. 4. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny.
  5. 5. Schłodzone ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 prostokąty. Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Krem
Składniki potrzebne do wykonania Krem
  1. 1. Zagotowujemy połowę mleka i cukier.
  2. 2. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym.
  3. 3. Mieszaninę mączno-jajeczną wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszamy do zagotowania.
Napoleonka
  1. 1. Ciepły krem wykładamy na jeden z placków.
    Ciepły krem wykładamy na jeden z placków.
  2. 2. Rozsmarowany krem przykrywamy drugim, upieczonym ciastem.
  3. 3. Gotową napoleonkę kroimy na kwadraty.
  4. 4. 
  5. 5. Kawałki ciasta możemy udekorować cukrem pudrem.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd227951 cheap cafergot tamoxifen Where To Buy Diflucan bentyl without rx
wh0cd120056 link
wh0cd109027 tadalafil sildenafil synthroid
wh0cd542798 inderal buy robaxin cheapest avalide diclofenac buspar
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.184