Ciasto serowe z bakaliami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.33
3
Średnia 3.33 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier brązowy  g  x  kcal = 0 kcal
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Cytryna kandyzowana  g  x   kcal =  kcal
Ser twarogowy chudy  g  x  kcal = 0 kcal
Ser twarogowy tłusty  g  x  kcal = 0 kcal
Morele suszone  g  x   kcal =  kcal
Figi suszone  g  x   kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Sok z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Likier pomarańczowy typu Triple Sec  g  x  kcal =  kcal
Kardamon  g  x  kcal =  kcal
Imbir  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Rum - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Ze składników ugniatamy gładkie ciasto.
  2. 2. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  3. 3. Ciasto (wyjęte z lodówki) wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm, wykładamy nim wysmarowaną tortownicę i zawijamy po bokach na wysokość 5 cm.
Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Kardamon - 1 łyżeczka do herbaty
Imbir - 1 łyżeczka do herbaty
Wanilia - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Migdały mielimy.
  2. 2. Dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz 4 łyżki wody i zagniatamy gładkie ciasto.
  3. 3. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  4. 4. Figi i morele moczymy we wrzątku przez kilka minut, po czym odcedzamy.
  5. 5. Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną pianę.
  6. 6. Żółtka mieszamy z serami, cukrem, przyprawami, sokiem z cytryny oraz likierem.
  7. 7. Dodajemy do żółtek ubitą z białek pianę i ostrożnie mieszamy.
Ciasto serowe z bakaliami
  1. 1. Połowę masy serowej wykładamy na ciasto, następnie obkładamy ją siekanymi owocami i przykrywamy drugą połową masy.
  2. 2. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 30 minut.
  3. 3. Jeśli wierzch ciasta za bardzo będzie się rumienił przykrywamy formę folią aluminiową.
  4. 4. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
  5. 5. Przed podaniem posypujemy ciasto serowe cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Chłodzenie / mrożenie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.739