Zygmuntówka

Zygmuntówka
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.5
6
Średnia 4.5 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Płatki migdałowe  g  x   kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Śmietana 36%  g  x  kcal =  kcal
Konfitura z żurawiny  g  x   kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Czekolada gorzka  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Korpus migdałowy
Składniki potrzebne do wykonania Korpus migdałowy
  1. 1. Cukier łączymy z mąką, dodajemy białka i płatki migdałowe.
  2. 2. Rozpuszczamy masło i dodajemy je do przygotowanej masy.
  3. 3. Masę migdałową rozkładamy cienko na pergaminie i opiekamy na złoty kolor w temp. 200-210˚C przez ok. 5 minut.
  4. 4. Gorącym ciastem wykładamy foremki o średnicy ok. 7 cm.
  5. 5. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Beza
Składniki potrzebne do wykonania Beza
  1. 1. Gotujemy cukier z wodą do temperatury 121˚C.
  2. 2. Powoli wlewamy syrop do ubitych białek mieszając.
  3. 3. Po wystudzeniu z otrzymanej masy szprycujemy bezowe krążki o średnicy ok. 6 cm, które następnie kształtujemy w formę korony.
  4. 4. Suszymy w piecu o temp. 100 stopni przez około 45 minut.
Bita śmietana
Składniki potrzebne do wykonania Bita śmietana
  1. 1. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno.
Konfitura żurawinowa
Składniki potrzebne do wykonania Konfitura żurawinowa
  1. 1. 
Mus czekoladowy
Składniki potrzebne do wykonania Mus czekoladowy
  1. 1. Gotujemy cukier z wodą do temperatury 121˚C.
  2. 2. Otrzymanym syropem zalewamy żółtka i mieszamy aż do wystygnięcia.
  3. 3. Rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z żółtkami.
  4. 4. Do powstałej masy dodajemy 40 dag ubitej wcześniej śmietany.
Składniki potrzebne do wykonania
  1. 1. 
Zygmuntówka
  1. 1. Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym.
    Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym.
  2. 2. Nakładamy 2 łyżeczki żurawiny i szprycujemy bitą śmietaną.
  3. 3. Wierzch przykrywamy bezową koroną.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia Mazowsza i Kurpiów
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
Szczególne okazje: Przyjęcia, rauty,
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.778