Ciasto makowo-orzechowe

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Aromat migdałowy  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto makowe
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto makowe
Masło - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Mak parzymy i mielimy.
  2. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mak i podsmażamy.
  3. 3. Jaja łączymy z cukrem i ubijamy na parze.
  4. 4. Studzimy i dodajemy mak oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Dokładnie mieszamy.
Ciasto orzechowe
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto orzechowe
Cukier - 3 łyżki stołowe
  1. 1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  3. 3. Orzechy mielimy, dodajemy żółtka i mieszamy.
  4. 4. Delikatnie łączymy masę orzechową z pianą.
Ciasto jasne
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto jasne
  1. 1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. 2. Do cukru utartego z margaryną stopniowo dodajemy mleko, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  3. 3. Z białek bijemy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem.
Ciasto makowo-orzechowe
  1. 1. Przygotowujemy ciasto makowe, orzechowe i jasne.
  2. 2. Na natłuszczoną blachę kolejno przekładamy ciasta: 1/3 jasnego, orzechowe, 1/3 jasnego, makowe i pozostałą część jasnego.
  3. 3. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.733