Ciasto makowo-orzechowe

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Mak niebieski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Aromat migdałowy  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto makowe
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto makowe
Masło - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Mak parzymy i mielimy.
  2. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mak i podsmażamy.
  3. 3. Jaja łączymy z cukrem i ubijamy na parze.
  4. 4. Studzimy i dodajemy mak oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Dokładnie mieszamy.
Ciasto orzechowe
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto orzechowe
Cukier - 3 łyżki stołowe
  1. 1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
  3. 3. Orzechy mielimy, dodajemy żółtka i mieszamy.
  4. 4. Delikatnie łączymy masę orzechową z pianą.
Ciasto jasne
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto jasne
  1. 1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. 2. Do cukru utartego z margaryną stopniowo dodajemy mleko, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
  3. 3. Z białek bijemy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem.
Ciasto makowo-orzechowe
  1. 1. Przygotowujemy ciasto makowe, orzechowe i jasne.
  2. 2. Na natłuszczoną blachę kolejno przekładamy ciasta: 1/3 jasnego, orzechowe, 1/3 jasnego, makowe i pozostałą część jasnego.
  3. 3. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd675280 Purchase Sildenafil recommended reading
wh0cd273229 buy yasmin Albuterol Online metformin er
wh0cd249469 Buy Inderal dutasteride
wh0cd162269 hydrochlorothiazide 12.5 buy strattera buy stromectol online buy cafergot online cheap ...
wh0cd566558 albuterol inhaler no prescription albuterol inhaler lipitor adalat without ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.196