Kołduny z grzybami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.8
5
Średnia 3.8 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Śledź filet  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Podgrzybek suszony  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Farsz grzybowy
Składniki potrzebne do wykonania Farsz grzybowy
Masło - 2 łyżki stołowe
Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty
  1. 1. Umyte grzyby gotujemy, a następnie drobno kroimy.
  2. 2. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej patelni, tak aby się zarumieniła.
  3. 3. Filet śledzia płuczemy i drobno siekamy.
  4. 4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto na pierogi
Sól - 1 szczypta
Woda - 1 szklanka
  1. 1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy sól. Robimy w kopcu z mąki wgłębienie, do którego wbijamy jajko.
  2. 2. Ciasto wyrabiamy rękoma, co jakiś czas podlewając wodą. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne, gładkie i nie lepi się do rąk. Zagniatamy całość jeszcze przez kilka minut, ponieważ ciasto na kołduny musi być twardsze, niż ciasto zwykle używane do pierogów.
Kołduny z grzybami
  1. 1. Rozwałkowujemy ciasto.
  2. 2. Wycinamy krążki, nakładamy na nie farsz. Sklejamy i przykrywamy lnianą ściereczką.
  3. 3. Po pół godzinie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy kołduny wypłyną gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia Podlasia i Polesia
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: grzyby mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.603