Kołduny z grzybami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.8
5
Średnia 3.8 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Śledź filet  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Podgrzybek suszony  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Farsz grzybowy
Składniki potrzebne do wykonania Farsz grzybowy
Masło - 2 łyżki stołowe
Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty
  1. 1. Umyte grzyby gotujemy, a następnie drobno kroimy.
  2. 2. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej patelni, tak aby się zarumieniła.
  3. 3. Filet śledzia płuczemy i drobno siekamy.
  4. 4. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto na pierogi
Sól - 1 szczypta
Woda - 1 szklanka
  1. 1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy sól. Robimy w kopcu z mąki wgłębienie, do którego wbijamy jajko.
  2. 2. Ciasto wyrabiamy rękoma, co jakiś czas podlewając wodą. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne, gładkie i nie lepi się do rąk. Zagniatamy całość jeszcze przez kilka minut, ponieważ ciasto na kołduny musi być twardsze, niż ciasto zwykle używane do pierogów.
Kołduny z grzybami
  1. 1. Rozwałkowujemy ciasto.
  2. 2. Wycinamy krążki, nakładamy na nie farsz. Sklejamy i przykrywamy lnianą ściereczką.
  3. 3. Po pół godzinie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy kołduny wypłyną gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia Podlasia i Polesia
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: grzyby mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.588