Kulebiak z trzema farszami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.8
5
Średnia 3.8 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Filety rybne  g  x  kcal = 0 kcal
Kajzerka  g  x   kcal =  kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Farsz rybny
Składniki potrzebne do wykonania Farsz rybny
Masło - 4 łyżki stołowe
Sól - wg. uznania
Mleko - 0.5 szklanki
Kajzerka - 1 sztuka
  1. 1. Opłukane filety kroimy w kawałki.
  2. 2. Cebule obieramy, myjemy i drobno siekamy. Dodajemy rybę, dusimy na maśle przez 20 minut, nie dopuszczając do zrumienienia.
  3. 3. Następnie całość mielimy przez maszynkę razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dokładnie mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz jajeczny
Składniki potrzebne do wykonania Farsz jajeczny
Sól - wg. uznania
  1. 1. Gotujemy jajka na twardo
  2. 2. Obieramy je, studzimy i siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz grzybowy
Składniki potrzebne do wykonania Farsz grzybowy
Masło - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Suszone grzyby moczymy przez godzinę w wodzie, gotujemy je, a następnie drobno kroimy.
  2. 2. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i siekamy.
  3. 3. Składniki łączymy i podsmażamy na maśle.
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Cukier - 1 łyżeczka do herbaty
Mąka - 2.5 szklanek
Sól - 2 szczypty
Mleko - 3 łyżki stołowe
  1. 1. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. 2. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, sól i śmietanę, ugniatamy.
  3. 3. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę, którą nakrywamy czystą ściereczką.
  4. 4. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Dodatki
Składniki potrzebne do wykonania Dodatki
Masło - 9 łyżek stołowych
  1. 1. Zimne masło kroimy na cienkie plasterki.
  2. 2. Jajko roztrzepujemy.
Kulebiak z trzema farszami
  1. 1. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość palca.
  2. 2. Na wierzchu układamy 1/4 plasterków masła. Ciasto kilkakrotnie składamy (jak chusteczkę), rozwałkowujemy, kładziemy kolejną porcję masła, składamy i rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy 4 razy.
  3. 3. Po ostatnim wałkowaniu ciasta formujemy nieco większy placek. Posypujemy go lekko mąką, następnie w 3 rzędach układamy na nim farsze. Zawijamy ciasto i sklejamy brzegi.
  4. 4. Przekładamy do posmarowanej masłem podłużnej formy. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  5. 5. Wstawiamy do piekarnika. Kulebiak pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia kresowa
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: grzyby jajka mąka i produkty zbożowe ryby
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.623