Dorsz wędzony

Dorsz wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.46
26
Średnia 3.46 / 5 (26 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Dorsz filet  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Dorsz wędzony
  1. 1. Dorsza dokładnie myjemy ze śluzu, a następnie patroszymy.
    Dorsza dokładnie myjemy ze śluzu, a następnie patroszymy.
  2. 2. Tak przygotowaną rybę moczymy przez pół godziny w solance z 1 szklanki soli na 5 litrów wody.
  3. 3. Namoczoną rybę konserwujemy przez 2-4 godziny w roztworze z 4 szklanek soli na 5 litrów wody oraz 2 szklankami cukru, ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.
  4. 4. Po upływie wymaganego czasu rybę wyjmujemy z roztworu i suszymy w przewiewnym miejscu. Skórka ryby powinna zrobić się cienka i lśniąca.
  5. 5. Osuszoną rybę nakłuwamy hakiem wędzarniczym i wędzimy przez 30-40 min w temperaturze 50°C.
  6. 6. Płomień paleniska przez pierwsze 10 min powinien być nieco mniejszy, później zwiększamy go do temperatury 55-60°C przez 1-2 godziny. Na tym etapie musimy często zaglądać do ryb, żeby się za bardzo nie wytopiły.
  7. 7. Pod koniec, ryby wędzimy w temperaturze 60-90°C przez 20 min.
  8. 8. Na 10 minut przed końcem wędzenia dodajemy gałązki jałowca do paleniska.
  9. 9. Uwędzona na gorąco ryba ma delikatne, jędrne i soczyste mięso. Skóra powinna być złocista i sucha.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.602