Dorsz wędzony

Dorsz wędzony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.46
26
Średnia 3.46 / 5 (26 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Dorsz filet  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Dorsz wędzony
  1. 1. Dorsza dokładnie myjemy ze śluzu, a następnie patroszymy.
    Dorsza dokładnie myjemy ze śluzu, a następnie patroszymy.
  2. 2. Tak przygotowaną rybę moczymy przez pół godziny w solance z 1 szklanki soli na 5 litrów wody.
  3. 3. Namoczoną rybę konserwujemy przez 2-4 godziny w roztworze z 4 szklanek soli na 5 litrów wody oraz 2 szklankami cukru, ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.
  4. 4. Po upływie wymaganego czasu rybę wyjmujemy z roztworu i suszymy w przewiewnym miejscu. Skórka ryby powinna zrobić się cienka i lśniąca.
  5. 5. Osuszoną rybę nakłuwamy hakiem wędzarniczym i wędzimy przez 30-40 min w temperaturze 50°C.
  6. 6. Płomień paleniska przez pierwsze 10 min powinien być nieco mniejszy, później zwiększamy go do temperatury 55-60°C przez 1-2 godziny. Na tym etapie musimy często zaglądać do ryb, żeby się za bardzo nie wytopiły.
  7. 7. Pod koniec, ryby wędzimy w temperaturze 60-90°C przez 20 min.
  8. 8. Na 10 minut przed końcem wędzenia dodajemy gałązki jałowca do paleniska.
  9. 9. Uwędzona na gorąco ryba ma delikatne, jędrne i soczyste mięso. Skóra powinna być złocista i sucha.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd97724 buy lasix online canada website AZITHROMYCIN 500 MG TABLETS
wh0cd162640 order arimidex hydrochlorothiazide 25mg click here buy vasodilan advair price ...
wh0cd456541 strattera synthroid neurontin prices amoxicillin
wh0cd383065 ERYTHROMYCIN
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.577