Śledź wędzony

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.9
10
Średnia 2.9 / 5 (10 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Śledź  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Śledź wędzony
  1. 1. W roztworze z wody, soli oraz ziół moczymy sprawione i oczyszczone śledzie. Po około 2 godzinach nabijamy tuszki na pręt wędzarniczy.
  2. 2. Przygotowane śledzie poddajemy procesowi osuszania. W przypadku piklingów umieszczamy ryby w piecu wędzarniczym na około 30-40 minut. Temperatura dymu wędzarniczego powinna wynosić około 50ºC. Jeśli wędzimy kipery rozgrzewamy dym do zaledwie 30ºC, jednakże osuszamy śledzie przez 12-24 godzin. Długość osuszania zależy od wielkości tuszek.
  3. 3. Następnym etapem jest wędzenie właściwe. Piklingi wędzimy przez 1-3 godziny w temperaturze 55-60ºC, a kipery do 12 godzin w temperaturze 28ºC. Po upływie tego czasu kipery nadają się do spożycia.
  4. 4. W przypadku piklingów pod koniec wędzenia zwiększamy temperaturę do 75ºC. Jednakże proces ten nie może być dłuższy niż 20 minut. Na 10 minut przed końcem wędzenia do pieca wkładamy gałązki jałowca dzięki czemu śledzie będą miały charakterystyczny smak i aromat.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Posiłek: Kolacja Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Marynowanie Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.8