Zając w sosie śmietanowym

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
1
Średnia 3 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Comber z zająca  g  x  kcal = 0 kcal
Udziec z zająca  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana kwaśna 18%  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Smalec  g  x  kcal =  kcal
Włoszczyzna  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Zalewa octowa  g  x   kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zając w sosie śmietanowym
  1. 1. Comber i uda zajęcze zalewamy zaprawą z octu na 3-4 dni.
  2. 2. Włoszczyznę opłukujemy, oczyszczamy i drobno kroimy.
  3. 3. Po wyjęciu z zaprawy oczyszczamy mięso z błon.
  4. 4. Comber szpikujemy słoniną, prostopadle do kręgosłupa.
  5. 5. Mięso solimy i oprószamy mąką. Smażymy na ciemnozłoty kolor na silnym ogniu.
  6. 6. Na tym samym tłuszczu powoli zrumieniamy włoszczyznę, mieszając ją, aby nie przywarła.
  7. 7. Mięso przekładamy do rondla, podlewamy zaprawą z octu, dodajemy cebulę, przyprawy i włoszczyznę.
  8. 8. Całość dusimy do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając zaprawą.
  9. 9. Kiedy sos będzie wystarczająco kwaśny, zaprawę zastępujemy wodą.
  10. 10. Miękkie mięso, wyjmujemy i kroimy w plastry.
  11. 11. Sos przecieramy i doprawiamy śmietaną z pozostałą częścią mąki. Gotujemy i solimy.
  12. 12. Mięso wkładamy jeszcze na chwilę do rondla z sosem i podduszamy.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.604