Kołaczyki z serem

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ser biały twarogowy  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ser do kołaczyków
Składniki potrzebne do wykonania Ser do kołaczyków
  1. 1. Ser mielimy.
  2. 2. Do sera dodajemy cukier oraz żółtka i ucieramy wał­kiem na gładką masę.
  3. 3. Przygotowaną masę mieszamy z posiekaną skórką z pomarańczy i oczyszczonymi rodzynkami.
  4. 4. Ubijamy białka na sztywną pianę i mieszamy ją delikatnie z serem.
Ciasto na kołaczyki
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto na kołaczyki
Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty
Smalec - 1 łyżeczka do herbaty
  1. 1. Do miski wsypujemy mąkę, do wgłębienia wbijamy żółtka, dodajemy cukier, drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz wlewamy mleko.
  2. 2. Zagniatamy ciasto.
  3. 3. Dodajemy ciepłe masło i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. 4. Kładziemy na blasze arkusz papieru i smarujemy go smalcem.
  5. 5. Gdy ciasto urośnie, wyrabiamy małe, okrągłe bułki o masie 3dkg.
  6. 6. Bułki układamy w dość dużych odstępach na papierze i pozostawiamy przykryte.
Kołaczyki z serem
  1. 1. Gdy bułeczki urosną, wyciskamy w nich trzema palcami dołki.
  2. 2. Smarujemy jajkiem i wypełniamy każdy dołek przypra­wionym serem.
  3. 3. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut.
  4. 4. Jeszcze gorące posypujemy cukrem waniliowym.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd32027 RETIN A MICRO
wh0cd481456 additional info price of celebrex
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.086