Kołduny z polędwicą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Polędwica wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Wywar jarzynowy  g  x   kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto na kołduny
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto na kołduny
Woda - 1 szklanka
Sól - wg. uznania
  1. 1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy sól.
  2. 2. Robimy w kopcu z mąki wgłębienie, do którego wbijamy jajo.
  3. 3. Wyrabiamy ciasto, co jakiś czas podlewając wodą. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne, gładkie i nie lepi się do rąk.
  4. 4. Zagniatamy całość jeszcze przez kilka minut, ponieważ ciasto na kołduny musi być twardsze, niż ciasto zwykle używane do pierogów.
Farsz
Składniki potrzebne do wykonania Farsz
Sól - wg. uznania
  1. 1. Umyte i oczyszczone mięso mielimy, posypujemy pieprzem i mieszamy.
  2. 2. Słoninę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
  3. 3. Po czym ścieramy ją na wiórki i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy.
  4. 4. Wszystkie składniki wyrabiamy i dodajemy czosnek, sól oraz majeranek.
  5. 5. Dolewamy odrobinę wywaru, tak aby farsz pozostał cały czas gęsty.
Przygotowanie kołdunów
Składniki potrzebne do wykonania Przygotowanie kołdunów
  1. 1. Farsz nakładamy na przygotowane uprzednio ciasto.
  2. 2. Sklejamy ciasto z farszem tak jak uszka.
  3. 3. Gotujemy kołduny w wywarze jarzynowym.
Kołduny z polędwicą
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe warzywa wołowina
Metody przygotowania: Gotowanie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
W tm roku barwiłam jaja ugotowane na twardo i włożone do ciepłego barwnika na całą noc, ...
dzień dobry gdzie ja mogę kupić herbatę Zielona herbata z miętą saga proszę mi napisać
upieczone, pokrojone, zjedzone :-) pychotka
wh0cd912132 cheapest propecia sildenafil best price
wh0cd761379 homepage prozac no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.625