Kołduny w rosole

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.5
2
Średnia 2.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Baranina  g  x  kcal = 0 kcal
Wołowina  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Wywar jarzynowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto na kołduny
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto na kołduny
Sól - wg. uznania
Woda - 1 szklanka
  1. 1. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę i dodajemy sól.
  2. 2. Robimy w kopcu z mąki wgłębienie, do którego wbijamy jajo i wlewamy łyżkę oleju.
  3. 3. Wyrabiamy ciasto, co jakiś czas podlewając wodą. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne, gładkie i nie lepi się do rąk.
  4. 4. Zagniatamy bardzo dokładnie kilka minut, ponieważ ciasto na kołduny musi być twardsze, niż ciasto zwykle używane do pierogów.
Farsz
Składniki potrzebne do wykonania Farsz
Sól - wg. uznania
  1. 1. Umyte i oczyszczone z żył i tłuszczu mięso mielimy w maszynce.
  2. 2. Do powstałej masy dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  3. 3. Doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy.
Przygotowanie kołdunów
Składniki potrzebne do wykonania Przygotowanie kołdunów
  1. 1. Przygotowane ciasto wałkujemy.
  2. 2. Z ciasta wycinamy prostokąty i wypełniamy je farszem.
  3. 3. Przeciwległe boki ciasta sklejamy.
  4. 4. Gotujemy kołduny w wywarze przez około 15 minut.
Kołduny w rosole
  1. 1. 
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: baranina mąka i produkty zbożowe wołowina
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd872630 cephalexin diclofenac provera medicine seroquel tamoxifen 20 mg prozac buy cipro xr
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.775