Polędwica we francuskim cieście

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1
1
Średnia 1 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Polędwica wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto francuskie
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto francuskie
  1. 1. W celu przygotowania ciasta maślanego przesiewamy na stolnicę 10dkg mąki i dodajemy masło. Oba składniki łączymy ze sobą, po czym powstałą masę wkładamy do lodówki.
  2. 2. Przygotowujemy ciasto główne. Na tę samą stolnicę przesiewamy resztę mąki, wbijamy jajo i dolewamy 100ml wody i ocet. Dokładnie zagniatamy ciasto i formujemy kształtną bryłę (najlepiej kulę). Wkładamy do lodówki.
  3. 3. Po upływie dwóch godzin wykładamy ciasto główne na stolnicę i wałkujemy aż będzie miało grubość około 1,5cm.
  4. 4. Formujemy prostokąt. Na sam środek wykładamy ciasto maślane. Przykrywamy je rogami ciasta głównego (składamy jak kopertę) i łączymy, aby nie wypłynęło podczas następnych czynności. Całość rozwałkowujemy na prostokąt.
  5. 5. Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
  6. 6. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
Polędwica
Składniki potrzebne do wykonania Polędwica
Sól - wg. uznania
  1. 1. Oczyszczoną z łoju i żył polędwicę solimy i odstawiamy na 15 minut.
  2. 2. Polewamy mięso dużą ilością rozpuszczonego masła.
  3. 3. Wstawiamy na ruszt do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 30 min.
Polędwica we francuskim cieście
  1. 1. Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy ostudzoną polędwicę, zawijamy i natychmiast wkładamy do piekarnika.
  2. 2. Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy polędwicę na półmisek. Kroimy niezbyt cienko, uważając, aby ciasto się nie rozkruszyło.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe wołowina
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.077