Polędwica we francuskim cieście

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1
1
Średnia 1 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Polędwica wołowa  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto francuskie
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto francuskie
  1. 1. W celu przygotowania ciasta maślanego przesiewamy na stolnicę 10dkg mąki i dodajemy masło. Oba składniki łączymy ze sobą, po czym powstałą masę wkładamy do lodówki.
  2. 2. Przygotowujemy ciasto główne. Na tę samą stolnicę przesiewamy resztę mąki, wbijamy jajo i dolewamy 100ml wody i ocet. Dokładnie zagniatamy ciasto i formujemy kształtną bryłę (najlepiej kulę). Wkładamy do lodówki.
  3. 3. Po upływie dwóch godzin wykładamy ciasto główne na stolnicę i wałkujemy aż będzie miało grubość około 1,5cm.
  4. 4. Formujemy prostokąt. Na sam środek wykładamy ciasto maślane. Przykrywamy je rogami ciasta głównego (składamy jak kopertę) i łączymy, aby nie wypłynęło podczas następnych czynności. Całość rozwałkowujemy na prostokąt.
  5. 5. Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
  6. 6. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
Polędwica
Składniki potrzebne do wykonania Polędwica
Sól - wg. uznania
  1. 1. Oczyszczoną z łoju i żył polędwicę solimy i odstawiamy na 15 minut.
  2. 2. Polewamy mięso dużą ilością rozpuszczonego masła.
  3. 3. Wstawiamy na ruszt do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 30 min.
Polędwica we francuskim cieście
  1. 1. Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy ostudzoną polędwicę, zawijamy i natychmiast wkładamy do piekarnika.
  2. 2. Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy polędwicę na półmisek. Kroimy niezbyt cienko, uważając, aby ciasto się nie rozkruszyło.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe wołowina
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd501390 sildenafil yasmin revia furosemide prednisolone
wh0cd868763 medrol pak
wh0cd252342 trental lamisil digoxin alesse birth control trandate 100mg lithium website
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.607